Omgevingswet nader uitgewerkt

De ministerraad heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen (IenM) ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de kabinetsnotitie Stelselwijziging Omgevingsrecht. 

Het kabinet wil 15 bestaande wetten (bijvoorbeeld de Waterwet, de Crisis- en herstelwet en de Wet ruimtelijke ordening) geheel integreren in de Omgevingswet. Van ongeveer 25 andere wetten gaan de onderdelen over omgevingsrecht naar de Omgevingswet. Twee wetten (Wet ammoniak en veehouderij en Wet geurhinder en veehouderij) worden volledig ingetrokken omdat de verantwoordelijkheid voor dit beleid verschuift naar provincies en gemeenten.

Tientallen rechtsfiguren op het gebied van omgevingsrecht komen te vervallen. Er blijven er 6 over: de omgevingsvisie, het programma, de algemene regels voor activiteiten in de leefomgeving, de omgevingsverordening, de omgevingsvergunning en het projectbesluit.

De bestaande wet- en regelgeving op het gebied van omgevingsrecht wordt geïntegreerd, gestroomlijnd en vereenvoudigd. In de kabinetsnotitie is uitgewerkt welke elementen de wet zal bevatten. De wet komt niet alleen voort uit de behoefte aan een eenvoudiger en doelmatiger omgevingsrecht. Ook de groeiende samenhang tussen verschillende sectorale projecten en activiteiten, de transitie naar een duurzame ontwikkeling (bijvoorbeeld bij locaties voor windparken) en de groeiende verschillen tussen regio’s (sommige groei, andere krimp) vormen aanleiding om het omgevingsrecht te herzien.

Winstpunten van de nieuwe Omgevingswet zijn niet alleen minder regels en minder planverplichtingen. Ook verminderen de onderzoekslasten en is er snellere en betere besluitvorming mogelijk. Er komt een betere aansluiting bij de EU-regels, meer bestuurlijke afwegingsruimte en ruimte voor particulier initiatief.

Op de kabinetsnotitie zal met ingang van 13 maart 2012 via een internetconsultatie van een maand kunnen worden gereageerd. Op basis van deze reacties zal het wetsontwerp Omgevingswet worden aangepast, waarna het dit najaar om advies aan de Raad van State kan worden gezonden.