Koningin opent kazerne explosieven opruimingsdienst (video)

Koningin Beatrix heeft vanmiddag de officiële opening verricht van de nieuwe  Sergeant-majoor Scheickkazerne van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in Soesterberg.

De recent aangetreden commandant EOD, kolonel Marco Kathmann, begon met het betuigen van medeleven en steun aan de koningin voor de gezondheidstoestand van haar zoon prins Friso. “Majesteit, Uw aanwezigheid vanmiddag onderstreept het belang van de taken die de EOD heeft.” Om te vervolgen met de achtergrond van het nieuwe complex. “Sinds 2009 zijn de opruimingsdiensten van de landmacht, luchtmacht en marine geïntegreerd en in combinatie met personeel van de marechaussee samengevoegd tot 1 EOD. Nu we op 1 locatie werken, kunnen we nog beter invulling geven aan ons gezamenlijke karakter.”

Alleen de maritieme compagnie voert haar taken vanuit Den Helder uit. Behalve de onderlinge samenhang komt de nieuwe locatie volgens kolonel Kathmann ook de samenwerking met andere partijen ten goede. Hij denkt daarbij aan internationale partners, het bedrijfsleven, het Korps Landelijke Politie Diensten en het  Nederlands Forensisch Instituut.

Koningin Beatrix heeft 7 maart 2012 de officiële opening verricht van de nieuwe  Sergeant-majoor Scheickkazerne van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in Soesterberg.

Faciliteiten

Het EOD-complex beschikt over lesfaciliteiten waar cursisten leren omgaan met explosieven en EOD-materieel, zoals het bompak en op afstand bestuurbare robots. Behalve  een kenniscentrum en werkplaatsen is er een modellenzaal voor studiedoeleinden, met een zeer uitgebreide collectie explosieven. Verder zijn er loodsen waar EOD-voertuigen worden onderhouden en van waaruit ze direct kunnen uitrukken. De kazerne is vernoemd naar de man die als eerste Nederlandse explosievenruimer omkwam. Sergeant-majoor Scheick kwam in 1945 om het leven terwijl hij het bevel voerde over een sectie die mijnen ruimde in Bergen op Zoom.

Nationale veiligheid

De EOD is verantwoordelijk voor de identificatie en ruiming van explosieven. Dat varieert van vondsten uit de Tweede Wereldoorlog tot geïmproviseerde explosieven. De dienst is actief op het land en op het water. De EOD krijgt jaarlijks zo’n 2.000 meldingen en staan er 3 of 4 ploegen 24 uur per dag klaar voor de nationale veiligheid. Ook is de dienst permanent aanwezig in missiegebieden voor de bescherming van Nederlandse militairen.