Nederland verwelkomt Europese onderzoeksorganisatie voor taal- en spraaktechnologie
De Europese Commissie heeft vandaag de oprichting goedgekeurd van een Europese onderzoeksorganisatie voor taal- en spraaktechnologie: CLARIN ERIC. Nederland treedt op als gastland, waarvan de hoofdzetel komt bij de Universiteit Utrecht.
Zoekmachine die meertalige archieven koppelt aan taal- en spraaktechnologie
CLARIN (Common Language Resources and Technology Infrastructure) faciliteert de toegang tot meertalige en multiculturele data aan Europese wetenschappers. Dankzij de CLARIN-infrastructuur wordt het voor onderzoekers mogelijk om vanaf de werkplek, via een webapplicatie, op geheel nieuwe wijze een veelheid van digitale informatie te gebruiken, ongeacht waar deze informatie zich bevindt.
CLARIN maakt digitale archieven in Europa op een uniforme manier toegankelijk. Daarbij worden de digitale tekst-, geluid- en videobestanden in deze archieven gekoppeld met geavanceerde taal- en spraaktechnologische gereedschappen. Zo kunnen onderzoekers complexe bewerkingen op het materiaal uitvoeren zonder dat daarvoor specialistische taal- of spraaktechnologische kennis nodig is.
“De oprichting van CLARIN ERIC geeft een grote impuls aan het Europese onderzoek in de geestes- en sociale wetenschappen. Met de hoofdzetel in Nederland laten we zien dat ook hier onze onderzoekers een grote rol spelen in het internationaal wetenschappelijk onderzoek,” zegt staatssecretaris Zijlstra.
Naast Nederland zijn Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, de Nederlandse Taalunie, Oostenrijk, Polen en Tsjechië de oprichtende leden. Verder overwegen Finland, Kroatië, Letland, Litouwen en Noorwegen om eveneens als lid toe te treden. CLARIN is de tweede ERIC in Nederland, eerder al kreeg Nederland de hoofdzetel van SHARE, de Survey of Health, Ageing and Retirement. <link>