Slag in de Javazee ‘verankerd in geschiedenis’ (video)
De nagedachtenis aan de Slag in de Javazee wordt blijvend verankerd in de hedendaagse marine. Het toekomstige Joint Support Schip krijgt de naam Karel Doorman. Het wordt daarmee het vierde schip van de Koninklijke Marine dat deze naam zal dragen.
Dat maakte Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom bekend tijdens de herdenking van de Slag in de Javazee, die vandaag precies 70 jaar geleden plaats had. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander woonde in de Kloosterkerk in Den Haag de plechtigheid bij. Ook minister Hans Hillen en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm behoorden tot de genodigden.
Bij de Slag in de Javazee probeerde een geallieerd eskader onder commando van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel W.F.M. Doorman vergeefs een Japanse invasievloot te stoppen die op weg was naar Java, het hoofdeiland van Nederlands-Indië. Een ruim 7 uren durend gevecht eindigde kort voor middernacht met de dramatische torpedering van de kruisers Hr.Ms. Java en Hr.Ms. De Ruyter. Meer dan 900 Nederlandse marinemensen lieten het leven. Deze strijd ter zee wist de invasie maar met een dag te vertragen. De bemanningsleden die het treffen overleefden, ondergingen 3,5 jaar ontberingen in Japanse krijgsgevangenenkampen.
Een van die overlevenden van de Slag, M.G.J. van Zeeland, oud bemanningslid van Hr.Ms. Witte de With en Isaäc Vaarzon Morel, achterkleinzoon van schout-bij-nacht Karel Doorman, legden een krans in de kerk. Ook de zoon van Schout-bij-nacht Doorman, Theo, was bij de herdenking aanwezig. De Marinierskapel der Koninklijke Marine onder leiding van kapelmeester Bongaerts en de Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers verzorgden de muziek.