Raketverdediging hoog op agenda
Frankrijk, Polen en de Verenigde Staten hebben afgelopen week voor de eerste keer deelgenomen aan de General Officers Steering Committee (GOSC) van de Extended Air Defence Task Force (EADTF). Genoemde landen willen uiteindelijk volwaardig lid worden van deze Duits-Nederlandse organisatie op het gebied van raketverdediging. De Amerikaanse vliegbasis in het Duitse Ramstein is de thuisbasis van de EADTF.
Na de oprichting van de raketverdedigingsorganisatie in 1998 lag de aandacht in eerste instantie bij het verbeteren van de samenwerking tussen de gebruikers van het grond-lucht-verdedigingssysteem PATRIOT. In de loop der jaren ontwikkelde de EADTF zich tot een organisatie met operationele planningscapaciteit voor ballistische raketverdediging.
De organisatie heeft internationale erkenning als kennis- en trainingsentiteit op dit gebied. Nadat in 2008 Amerika zich als derde deelnemer terugtrok, vestigde de EADTF zich op Ramstein om de samenwerking met de NAVO te verstevigen.
Trainingen
Vooral Air Command Ramstein (NAVO) en de Verenigde Staten prezen de EADTF om de bijdrage die deze levert aan de ontwikkelingen op het gebied van NATO Missile Defence. Zo speelt de organisatie een belangrijke rol om een goede command & control structuur te bouwen. De EADTF ondersteunt bovendien met kennis en personeel trainingen op het gebied van Missile Defence.
Opgebouwde kennis
Raketverdediging is een van de beleidsterreinen van Defensie waarbij Nederland internationale samenwerking nadrukkelijk intensiveert. Naast het PATRIOT PAC 3 systeem van de Koninklijke Luchtmacht biedt Nederland ook het gemodificeerde SMART-L radarsysteem van de Koninklijke Marine aan de NAVO aan. Nederland speelt al enige jaren een grote rol in het NATO Missile Defence systeem dankzij de opgebouwde kennis bij Defensie, de kennisinstituten (TNO) en de Nederlandse industrie. Op de komende NATO-top in Chicago komt raketverdediging ook nadrukkelijk aan de orde.