Van Uhm: “Krijgsmacht bouwt aan publieke tribune”

Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm heeft gisteren in Nieuwspoort het belang benadrukt van publieke steun voor de krijgsmacht, als een van de pijlers onder de stabiele situatie in Nederland. De generaal hield een toespraak tijdens de opening van de expositie ‘Afghanistan: Reflections through Lens and Brush’, over het dagelijks leven van Nederlandse militairen in Afghanistan.

Van Uhm waarschuwde voor de vanzelfsprekendheid waarmee de stabiele situatie wordt ervaren en de kwetsbaarheid van de krijgsmacht door het ontbreken van een publieke tribune. “Zeker in de huidige tijden. We leven hier in Nederland in een hoge mate van vrijheid, veiligheid, relatieve welvaart en democratie. Wij ervaren dat als een vanzelfsprekendheid.” Het gevolg is dat Defensie bij de burger hoog prijkt op het lijstje waarop bezuinigd mag worden. Ondanks dat de Nederlandse bevolking ‘het leger’ volgens het Sociaal Cultureel Planbureau als een van de 3 betrouwbaarste instituten ziet.

Complexe omstandigheden

De generaal noemde het ontbreken van een publieke tribune hier als een belangrijke reden voor. “De Nederlandse bevolking ziet slechts een fractie van wat wij doen. Wij rijden niet zichtbaar en hoorbaar, zoals politie en brandweer, met sirenes door de stad.” Daarbij vinden de beeldbepalende missies van de krijgsmacht plaats in het buitenland, in een context van onveiligheid, instabiliteit, andere culturen en complexe omstandigheden.

Belevingswereld

De krijgsmacht bouwt daarom hard aan meer zichtbaarheid in de maatschappij. Militairen oefenen zoveel mogelijk in Nederland, zodat burgers kunnen zien wat Defensie doet. Van Uhm: “Maar liever nog nemen we invloedrijke opiniemakers, journalisten, parlementsleden en anderen mee, willen we ze laten ruiken en voelen aan de lokale omstandigheden. En niet alleen aan het begin van een missie, maar juist ook daarna. Om zorgvuldig en in de plaatselijke context de balans op te kunnen maken.”