Persconferentie na ministerraad 10 februari 2012
De volledige persconferentie van de ministerraad is te zien op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid.
Goedemiddag. Dit was toch vooral de week van de tocht die er niet kwam. Ik had maandag een spreekbeurt in Zeeland en toen werd mij gevraagd komt er een Elfstedentocht en toe zei ik: eens in de zoveel jaar wordt Nederland bestuurd niet uit Den Haag, maar door de 22 rayonhoofden. En die hebben beschikt, ons lot was in hun handen. Het is natuurlijk jammer, ik zou zelf graag naar Friesland zijn gegaan, en ongetwijfeld ook veel van de mensen die hier aanwezig zijn, maar het is ook een begrijpelijk besluit, want het moet natuurlijk wel kunnen zo’n Elfstedentocht. En wat volgens mij op het netvlies blijft staan, zijn die prachtige beelden met al die talloze vrijwilligers. De Telegraaf was al in drie ploegendiensten uitgerukt zag ik, en anderen van u die hadden verslag willen doen van deze tocht. En het mooie is, die beelden zijn over de hele wereld gegaan en dat geeft toch ook een sfeer van een bijzonder land met een bijzondere traditie.
Vandaag in de ministerraad toch vooral stilgestaan bij heel andere onderwerpen. Om te beginnen Griekenland. Jan Kees de Jager heeft verslag uitgebracht van de ministers van Financiën die vergadert hebben uit de eurozone gisteravond en gisternacht. Ik heb ook de opvattingen van de Kamer overgebracht zoals die ook gisteren naar buiten kwamen in het debat bij de Staat van de Unie. Wat ons betreft staat als een paal boven water dat Griekenland zijn verantwoordelijkheid moet nemen. En dat Griekenland moet voldoen aan alle eisen die gesteld zijn. Er moet orde op zaken worden gesteld. Dat doen wij in Nederland, dat gebeurt in heel veel andere Europese landen, dat moet ook gebeuren in Griekenland. Kijk naar Ierland, dat voert nu zijn hervormingen door. Portugal kijkt niet langer over de rand van de afgrond. Er zijn nieuwe regeringen aangetreden in Italië, in Spanje. Die zijn bezig om vergaande bezuinigingspakketten door te voeren. Europa heeft zijn verantwoordelijkheid genomen door de banken te herkapitaliseren. Er is een verdrag nu zo’n beetje gereed waarin hele strenge begrotingsregels staan opgesteld. Met andere woorden, we nemen onze verantwoordelijkheid en Nederland is er trots op dat we ook die besluitvorming hebben kunnen beïnvloeden, onder andere met onze brief van begin september. Ten aanzien van Griekenland zal er de volgende dagen nog het nodige werk worden gedaan om te bekijken of ze daadwerkelijk aan alle eisen voldoen. Er zal moeten worden gekeken of de afspraken duidelijk genoeg zijn, of de afspraken voldoende politieke steun hebben, en of de implementatie ook in juridische zin van die afspraken is gegarandeerd. Wij verwachten kortom dat Griekse politici over hun schaduw heen springen, want hier geldt heel sterk ‘voor wat hoort wat’.
Dan Nederland, want ook voor Nederland geldt dat 2012 een economisch moeilijk jaar is. Ik kan u verzekeren, de regering zal de zaken niet op zijn beloop laten. We wachten op de ramingen van het Centraal Planbureau. Inmiddels is bekend, dat is ook een verzoek van de Kamer, ik ben blij dat dat allemaal nu rond is, dat die ramingen, ook de voorlopige ramingen op basis waarvan de drie samenwerkende partijen moeten vaststellen of wel of niet bepaalde signaalwaarden worden overschreden, dat die ramingen op 1 maart openbaar worden gemaakt. Die worden ook dan naar de Kamer gestuurd, en dat is ook het moment voor het kabinet en voor de samenwerkende drie partijen om tot een conclusie te komen of wel of niet die signaalwaarden zijn doorbroken en of dat dan betekent dat er aanvullend gesproken moet worden. Wat betreft het kabinet, u kent ons standpunt. We willen de overheidsfinanciën op orde, we willen de groeimachine aanzetten. Het is van groot belang dat we het vertrouwen bewaren van de financiële markten, van de kapitaalmarkten. Het is van groot belang dat Nederland ook een aantrekkelijk investeringsland blijft en om te investeren is het van belang dat bedrijven weten dat in zo’n land ook de overheidsfinanciën op orde zijn, dat men niet geconfronteerd wordt in de komende jaren met plotselinge zware belastingverhogingen, of geconfronteerd wordt met draconische bezuinigingen omdat men niet eerder zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Onderdeel van de uitvoering van onze voornemens is de Wet Werken naar Vermogen, die inmiddels naar de Tweede Kamer is gestuurd door staatssecretaris Paul de Krom. En ik verheug me erop dat ik aanstaande maandag met Emiel Roemer en Job Cohen op werkbezoek ga in Tilburg om hen te laten zien hoe ik aankijk tegen de sociale werkvoorziening. Een afspraak die we gemaakt hebben in een Kamerdebat om te spreken over de vraag hoe bereik je dat mensen die echt zijn aangewezen op de sociale werkplaats ook die sociale werkplaats hebben. En dat de mensen die met steun van de sociale werkvoorziening zouden kunnen werken, of met steun van het sociale zekerheidsstelsel zouden kunnen werken elders, bij de detailhandel of in de groenvoorziening of waar dan ook, dat dat ook mogelijk is met alle effecten die dat weer voor mensen heeft als ze niet in een sociale werkplaats perse hoeven te werken, maar ook op andere plekken werkzaam kunnen zijn. Het goede nieuws is dat Nederland in het afgelopen jaar het groeivermogen heeft kunnen versterken omdat we erin geslaagd zijn om een recordaantal bedrijven naar Nederland te halen. Er is voor 1,4 miljard euro geïnvesteerd, dat levert in totaal 4.300 banen op. Inmiddels zijn de Chinese ondernemingen na de Verenigde Staten de tweede investeerder in Nederland.
Maar tegelijkertijd was afgelopen week ook de week van de zeer teleurstellende berichten over NedCar. Het besluit van Mitsubishi om de productie na dit jaar niet in Born te willen voortzetten. Dat is een klap voor de werknemers van NedCar. We hebben er vandaag ook in de ministerraad uitvoerig over gesproken. Minister Verhagen gaat eind deze maand naar Japan om te spreken met de directie van Mitsubishi. Hij zal er bij hem op aandringen dat Mitsubushi alles doet om een overname van de fabriek mogelijk te maken. De Nederlandse ambassades en consulaten zullen daartoe ook actief contact leggen met overnamekandidaten in het buitenland. Er zijn mogelijkheden, maar het zal best pittig worden, maar er zijn mogelijkheden, we zien kansen. Mitsubishi heeft al toegezegd dat zij bereid zijn om NedCar voor een symbolisch bedrag van 1 euro te willen verkopen aan een eventuele overnamekandidaat. Dat verdient een serieuze kans. En ook vanuit de regering, Maxime Verhagen, ikzelf, het kabinet, we zullen er alles aan doen om die kans zo groot mogelijk te maken.