Toespraak minister-president Rutte bij galadiner American Chamber of Commerce, 23 januari 2012, Den Haag
Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren
Eind november stak ik de Atlantische Oceaan over voor een bezoek aan president Obama. Ik ging voor het eerst naar het Witte Huis, maar zeker niet voor het eerst naar de Verenigde Staten. Want ik kom er erg graag, omdat ik gefascineerd ben door het land en in het bijzonder door New York. Door de cultuur van optimisme en het vooruitgangsgeloof. Door de eeuwige drive om te ondernemen en succesvol te zijn. En natuurlijk door de Amerikanen zelf die dat 24/7 uitdragen. Dat geeft energie. En als liefhebber van de Amerikaanse politiek kijk ik ook erg uit naar de komende presidentsverkiezingen, die wij ook in ons land van dag tot dag kunnen volgen.
In het Witte Huis spraken president Obama en ik natuurlijk over de wereldwijde economische crisis. Dat onderwerp beheerst deze dagen nu eenmaal ieders agenda. Het kernwoord daarbij was ‘jobs’. Maar er was ook ruimte om stil te staan bij de goede betrekkingen tussen onze landen, al meer dan 400 jaar. En bij de uitstekende handelsrelaties die dankzij de American Chamber of Commerce al vijftig jaar een extra boost krijgen.
In 1961 opende de American Chamber of Commerce haar deuren in Nederland. Mede door de Marshallhulp was de Nederlandse economie er weer bovenop gekomen. Tussen de jaren ’50 en ’70 groeide onze economie bijna onafgebroken en daalde de werkloosheid tot bijna nul. We keken ondertussen met een half oog naar Amerika. De koelkast, televisie en auto deden ook hun intrede in Nederlandse huishoudens. Onze welvaart groeide en het optimisme en zelfvertrouwen stegen tot - ik zou bijna zeggen - Amerikaanse proporties. En in zo’n Nederland zagen de Amerikanen natuurlijk wel brood. En terecht. De handel tussen Amerika en Nederland bloeide naar nieuwe hoogten.
En ook in het huidige moeilijke economische klimaat is de Amerikaanse interesse in Nederland er gelukkig niet minder op geworden. Verre van dat zelfs. De Verenigde Staten investeren meer in Nederland dan in Brazilië, Rusland, India en China bij elkaar. Ruim 1750 Amerikaanse bedrijven zijn momenteel actief in Nederland.
Die bedrijven genieten volop van het gunstige vestigingsklimaat in Nederland. Zij profiteren maximaal van onze logistieke positie, ons competitive fiscal climate en onze innovatieve technologische structuur. Daar komt bij dat 85% van de Nederlanders een aardig woordje Engels spreekt, dus u hoeft uw keel ook niet op de proef te stellen met de harde g in veel van onze woorden. Tenzij u natuurlijk als expat in Scheveningen landt, maar daar kan ik verder ook weinig aan doen.
En die belangstelling is wederzijds. Nederland is de derde investeerder in de Verenigde Staten. Dankzij deze investeringen zijn er 625.000 Amerikanen die dagelijks naar hun werk gaan. In ons land zorgen de Amerikaanse investeringen voor 225.000 banen. En zeker op dit punt waren president Obama en ik het volledig met elkaar eens: het behouden en creëren van banen moet absoluut topprioriteit nummer één zijn in een tijd als deze.
Daar moeten we dus aan blijven werken en gelukkig liggen er nog genoeg kansen. De ultieme droom van Nederland is een allesomvattende vrijhandelszone tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Dat kunnen we niet zonder het bedrijfsleven realiseren, dus denk vooral met ons mee, ook in uw eigenbelang. Zo’n vrijhandelszone zou een geweldige stimulans zijn voor innovatie, groei en werkgelegenheid aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Maar goed, dat gaat niet van vandaag op morgen, dat realiseer ik mij ook wel.
Maar we hebben tijdens mijn bezoek aan Washington wel al een volgende concrete stap gezet, die de samenwerking verder kan versterken. Daarmee doel ik natuurlijk op de grote CEO Round Table die later dit jaar plaatsvindt. Zoveel topmensen uit het Amerikaanse en Nederlandse bedrijfsleven en de overheid samen levert ongetwijfeld nieuwe ideeën, maar bovenal nieuwe investeringen op. De American Chamber of Commerce gaat het dus nog druk krijgen.
Tot slot is vandaag een extra compliment voor de American Chamber op zijn plaats. Want uw betrokkenheid bij ons land houdt niet op bij het puur commerciële werk. Met ‘Champs on Stage’ koppelt u Nederlandse VMBO’ers aan Amerikaanse bedrijven en daarmee levert u ook een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van schooluitval in Nederland. Ik vind dat fantastisch, ook als oud-bewindspersoon op het ministerie van onderwijs.
Dames en heren,
Na mijn bezoek aan president Obama verliet ik de Verenigde Staten als altijd vol energie en nieuwe ideeën. En met een belofte. President Obama gaf namelijk aan graag ons land te willen bezoeken. Ik kijk er naar uit om hem hier te ontvangen. Obama zei letterlijk over Nederland: “All reports are that it is beautiful and the people are wonderful.” En het zou mij niets verbazen als u daar achter zit. Want dat kan de American Chamber of Commerce als geen ander: mensen enthousiasmeren om naar Nederland te komen. Dankzij de Chamber of Commerce verwezenlijken Amerikanen al vijftig jaar hun American Dream hier in Nederland. Ik wil u daarmee van harte feliciteren en u danken voor uw uitstekende werk. Nederland heeft de afgelopen vijftig jaar Amerikaanse ondernemers met open armen ontvangen en zal dat ook de komende vijftig jaar blijven doen.
So spread the word and keep up the good work!
Dank u wel.