Forse investering in toponderzoek Delft

Het kabinet geeft met 38 miljoen euro een extra impuls aan de Hoger Onderwijs Reactor van de TU Delft.  Dat heeft staatssecretaris Zijlstra vrijdag 20 januari bekend gemaakt.

Met deze impuls kan de TU Delft haar investeringsprogramma OYSTER uitvoeren. De huidige reactor wordt naar de laatste stand van wetenschap ingericht en ingezet voor onderzoek, onderwijs en innovatie. Daarmee verzekert Nederland zich van een internationale rol van betekenis op het terrein van nucleaire kennis en expertise en van continuering van zijn vooraanstaande plaats in de mondiale nucleaire gemeenschap.

De totale investering bedraagt over een periode van 10 jaar 117 miljoen, waarvan zo’n 74 miljoen via de TU Delft zelf.

Onderzoek naar gedrag van miniscule deeltjes

Door de bouw van een compactere kern en het verhogen van het vermogen kan de TU Delft meer in detail onderzoek doen naar het gedrag van minuscule deeltjes onder veranderende omstandigheden (beweging, temperatuur). Dit kan nuttig zijn in vele toepassingen zoals bijvoorbeeld het onderzoek naar voeding en gezondheid en materialen zoals staal en kunststof.

Staatssecretaris Zijlstra: “Met deze forse investering kan Nederland blijven meedraaien in de top van het nucleair onderzoek en is onderwijs en opleiding van nucleaire kenniswerkers verzekerd.”

Onderzoeksreactor Petten

Met het investeringsprogramma OYSTER kan de TU Delft in de toekomst blijven voorzien in de noodzakelijke kennisbasis voor de Nederlandse nucleaire sector, waaronder bijvoorbeeld de reactor in Petten. Het kabinet heeft vrijdag tevens bekend gemaakt 40 miljoen euro te investeren in een opvolger van de huidige reactor. Deze zal onder de naam Pallas de bestaande Hoge Flux Reactor in Petten vervangen en gaan functioneren als productiefaciliteit voor medische radio-isotopen. Ook de provincie Noord-Holland maakt hiervoor 40 miljoen euro vrij.