Teeven helpt vrijwilligersorganisaties
De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt gratis voor vrijwilligers die bij de scouting, sportclubs en als begeleiders van jeugdkampen met kinderen werken. Dit schrijft de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie vandaag aan de Tweede Kamer. Teeven wil hiermee het gebruik van de VOG stimuleren om met name seksueel misbruik te voorkomen in dit onderdeel van de vrijwilligersbranche.
Vrijwilligersorganisaties gaan daarnaast zelf een registratielijst bijhouden om te voorkomen dat kwaadwillend personeel van de ene organisatie naar de andere kan overstappen. Hiervoor ontvangen zij van het Ministerie van Veiligheid en Justitie een subsidie. Ook geeft Teeven in zijn brief aan dat in de kinderdagverblijfbranche vanaf het voorjaar van 2013 continue gescreend zal worden. Hierdoor kunnen misstappen van personeel direct aan het licht komen en kan direct gehandeld worden.
Door het verstrekken van een gratis VOG wil Teeven het financiële obstakel wegnemen dat vrijwilligersorganisaties er nu nog van kan weerhouden nieuw personeel te controleren. Teeven deed de toezegging op verzoek van het CDA. De toezegging van Teeven om de VOG gratis te verstrekken aan vrijwilligers die werken met kinderen geldt alleen voor die vrijwilligersorganisaties die een breder integriteitsbeleid voeren. Vrijwilligersorganisaties kunnen zich hiervoor aansluiten bij het project “In Veilige handen” dat een stappenplan opgesteld heeft voor het voeren van een gedegen preventiebeleid van misbruik. In samenwerking met de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) wordt in januari 2012 bepaald welke vrijwilligers in aanmerking komen voor een gratis VOG.
Om te voorkomen dat een begeleider met ongepast gedrag opnieuw bij een andere organisatie aan de slag gaat zal door de vrijwilligerssector een registratielijst worden bijgehouden. Op deze lijst worden alleen mensen opgenomen die volgens een vastgestelde tuchtprocedure zijn veroordeeld. Eerder dit jaar heeft het College Bescherming Persoonsgegevens toestemming verleend voor het beheren van een dergelijke registratielijst. Het ministerie van Veiligheid en justitie subsidieert het opstellen en bijhouden van deze registratielijst.
Vanaf het voorjaar van 2013 zullen medewerkers in de kinderdagverblijfbranche continu gescreend worden door de Dienst Justis. Eerder dit jaar is dit al gerealiseerd voor de taxibranche. Momenteel vindt alleen op het moment van indiensttreding een screening plaats. Met het invoeren van continue screening komen eventuele justitiële misstappen direct aan het licht. Daarnaast geeft Teeven in zijn brief aan dat vanaf medio 2012 bij alle VOG-aanvragen van mensen die belast zijn met de zorg voor minderjarigen in de kinderopvang, de jeugdzorg en het onderwijs, en waarvan de aanvrager een andere EU-nationaliteit heeft dan de Nederlandse nationaliteit, de justitiële gegevens geautomatiseerd worden opgevraagd in het EU-land van nationaliteit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het Europees Strafregister Informatiesysteem (ECRIS) dat dan in gebruik wordt genomen. De Dienst Justis betrekt deze buitenlandse justitiële gegevens in de beoordeling van de VOG.