Oproep ‘Overvaller moet zitten, toch?!’ werkt
Op 6 september lanceerde Stichting Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.) samen met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de campagne ‘Een overvaller moet zitten, toch?!’. Het aantal meldingen over overvallen is sindsdien flink gestegen. Van september tot en met november kwamen er bij M. 161 serieuze tips binnen. Dat is een stijging van 42% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Van de binnengekomen meldingen bleek 87% bruikbaar. Bijna alle tips zijn door de politie in onderzoek genomen. Tot nu is bekend dat er mede door de M.-tips 19 verdachten zijn aangehouden, 5 zaken opgelost en een overval voorkomen (deze cijfers zijn op basis van 12% terugkoppeling door de politie).
Bij M. kwam waardevolle informatie binnen over een groot aantal onderzoeken, waaronder die naar de overval in Amsterdam op Brinks gelddepot, een serie overvallen op 9 cafetaria en horecagelegenheden in Groningen en over de roofmoord op de veilingmeester in Ede.
Naast de 161 meldingen over overvallen, werd er ook 24 keer informatie doorgegeven over straatroven. Dit leidde tot nu toe tot 4 opgeloste zaken en 14 aanhoudingen.
Campagne gericht op meiden
Circa 60% van de gewelddadige vermogenscriminaliteit wordt gepleegd door daders in de leeftijdsgroep van 18 tot 22 jaar. De doelgroep van de campagne, meiden in de leeftijd van 16 tot 20 jaar, behoort tot dezelfde leeftijdscategorie en deelt vaak dezelfde leefwereld. Zij kunnen daardoor over waardevolle informatie beschikken. Met de campagne riep M. meiden op kennis over de daders van overvallen via de meldlijn te melden.
Of de binnengekomen tips daadwerkelijk afkomstig waren van meiden is niet geregistreerd. Ellen Verbeem, manager communicatie bij Stichting M.:“Vanwege de anonimiteit van de melders en het vertrouwelijke karakter van de gesprekken wordt bij M. nooit iets genoteerd over de identiteit van bellers.
Aandacht online en op scholen
Er is een campagnefilm online geplaatst op populaire websites zoals MSN en Hyves. Met de campagnefilm werden 1,3 miljoen unieke bezoekers bereikt. Deze hebben de film gemiddeld 3,4 keer gezien. Aanvullend is op Girlscene.nl en de Facebookpagina van deze site extra aandacht gegenereerd. Tevens deelden promotieteams op scholen in 5 grote steden een ludieke attentie uit: een kaart in de stijl van de campagne met een bedeltje in de vorm van handboeien. Stichting M. verzorgde op diverse scholen zelf 26 workshops over dilemma’s rondom melden op diverse scholen. Tot slot hebben de 5 deelnemende gemeenten aanvullende pr-middelen ingezet. Zo plaatste de gemeente Den Haag posters en stickers in pashokjes in kledingwinkels.
Het voorkomen van en het terugdringen van het aantal overvallen is een topprioriteit van minister Opstelten. Onder leiding van de Taskforce Overvallen loopt op dit moment een ambitieus actieprogramma, met meer dan 100 maatregelen, om het aantal overvallen een halt toe te roepen. De M.-campagne is een van die maatregelen.