Eerste Kamer akkoord met aanscherping bijstand en afschaffen WWIK
De Eerste Kamer heeft gisteravond ingestemd met de aanscherping van de Wet Werk en Bijstand en de afschaffing van de WWIK, een aparte inkomensregeling voor kunstenaars. In combinatie met de aanvaarding van het Wetsvoorstel Algemene Heffingskorting heeft staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het afgelopen jaar een drietal wetten hervormd.
Aanscherping Wet werk en Bijstand (WWB)
De verplichtingen voor bijstandsgerechtigden om werk te zoeken worden aangescherpt. Uitgangspunt is dat wie kan werken ook moet werken. Met de aanscherping van de wet Werk en Bijstand wordt benadrukt dat bijstand écht het laatste vangnet is. “Werk gaat boven een uitkering. Wie kan werken, werkt, dat is het motto”, aldus de staatssecretaris De Krom. Het is niet sociaal mensen op te sluiten in een uitkering. Werk is de beste manier om actief mee te doen in de samenleving en jezelf te ontplooien.
Deze maatregel levert structureel 120 miljoen euro op per jaar en levert daarmee een substantiële bijdrage aan het op orde brengen van de overheidsfinanciën.
Afbouw dubbele heffingskorting voor kostwinners (AHK)
Het is onacceptabel dat de bijstand hoger komt te liggen dan het netto minimumloon voor kostwinners. Uitgangspunt moet zijn dat werken moet lonen. Bij ongewijzigd beleid zou het verschil tussen een bijstandsuitkering en het minimumloon kleiner worden. Vanaf 2019 zou de bijstand zelfs hoger worden dan het minimumloon,. Dit is niet goed voor de arbeidsmarkt en zorgt voor verlies aan werkgelegenheid.
Door het afschaffen van de dubbele heffingskorting zorgen we ervoor dat werken loont.
WWIK
Ook komt er op 1 januari 2012 een einde aan de WWIK, een aparte inkomensregeling voor kunstenaars. Nadat de Tweede Kamer daar al eerder mee instemde, steunde gisteravond ook een meerderheid in de Eerste Kamer het voorstel van de staatssecretaris om de regeling af te schaffen.
De Krom: “Van alle Nederlanders die kunnen werken verwachten we dat zij dat dan ook doen. Ik vind het niet uit te leggen dat we voor één beroepsgroep een uitzondering maken”, stelde De Krom in een toelichting op het voorstel in de Eerste Kamer. “Als beginnend kunstenaars er echt niet in slagen met werk in de bestaanskosten te voorzien, is er net als voor ieder ander het algemene vangnet van de bijstand”.