Tweede nationaal actieplan voor vrouwen in conflictgebieden
‘Vrouwen vormen vijftig procent van het menselijk kapitaal. Het is in het belang van elk land om ervoor te zorgen dat vrouwen actief betrokken zijn in samenleving, economie en politieke besluitvorming.’ Dat zei minister Rosenthal maandagmiddag in Leiden tijdens de lancering van het tweede Nederlandse Nationaal Actie Plan 1325 (2012-2015 ) over vrouwen, vrede en veiligheid. Rosenthal benadrukte het belang van de leidersrol en politieke betrokkenheid van vrouwen bij de vredesopbouw in conflictgebieden.
Naast Buitenlandse Zaken ondertekenen ook het ministerie van Defensie, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 32 maatschappelijke organisaties en 4 kennisinstituten het tweede Nationaal Actie Plan (NAP). Er is een bedrag van 34 miljoen euro toegezegd (voor 4 jaar) waarvan 16 miljoen euro door het ministerie van Buitenlandse Zaken. NAP II vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen in conflictgebieden (met name DRC, Burundi, Sudan en Afghanistan).
Nederland lanceerde op 4 december 2007 het eerste Nationaal Actie Plan ten behoeve van de VN Veiligheidsraadrevolutie 1325. Dit bleek een voorbeeld te zijn voor diverse andere landen: Argentinië, Ierland, Duitsland en de EU hebben ondersteuning gevraagd en gekregen. Nederland heeft ook een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de VNVR 1820, die seksueel geweld als oorlogswapen fel veroordeeld. Nederland is het enige land ter wereld waar zowel overheid als maatschappelijke organisaties het NAP hebben ondertekend