Transportsector ziet brood in Defensiepersoneel
De sector voor transport en logistiek wil Defensiepersoneel overnemen. Beide werkgevers ondertekenden vandaag in Den Haag een samenwerkingsovereenkomst om dit te bekrachtigen.
Door de reorganisatie bij de krijgsmacht moeten 6000 medewerkers de organisatie gedwongen verlaten. De sector transport verwacht door vergrijzing op korte termijn juist ernstige tekorten aan personeel. Defensie probeert zoveel mogelijk te bemiddelen op het traject van werk naar werk. Daarom zijn er nu afspraken vastgelegd om voor de rest van dit jaar en in 2012 de overgang van personeel naar een functie in de transportsector zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om kosten, aanvullende opleidingen en stagemogelijkheden. Minister Hillen: “Defensie beschikt over bekwaam en goed gemotiveerd personeel. De sector Transport zit met deze afspraak dan ook op de eerste rang.”
De overeenkomst richt zich niet alleen op overtollige militairen en burgers, maar ook op personeel dat de organisatie via reguliere uitstroom verlaat. Minister van Defensie Hans Hillen en voorzitter Peter Sierat van de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer (SOOB) ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst. In het SOOB participeren onder meer de organisatie Transport Logistiek Nederland, de bedrijfstak Vereniging Verticaal Transport (VVT), de sociale partners (CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten) en het opleidingsinstituut van de sector Transport en Logistiek (VTL). De werkgeversorganisatie VNO-NCW, in de vorm van het platform Defensie Bedrijfsleven, speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van deze samenwerking.