Illegaal Turks stro vernietigd
De afgelopen twee maanden zijn 157 containers met in totaal 1474 ton stro uit Turkije via de haven van Antwerpen ingevoerd in de Europese Unie en doorgevoerd naar Nederland. Volgens Europese regels is de invoer van stro uit Turkije verboden, ondermeer vanwege dierziekten zoals mond- en klauwzeer (MKZ).
In Turkije komen nogal wat dierziekten voor. Sommige van deze ziekten kunnen met stro worden verspreid. Het stro kan bijvoorbeeld virussen bevatten die mond- en klauwzeer of schapen- en geitenpokken kunnen veroorzaken. Die kans is gering, maar staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wil elk risico uitsluiten. Er bestaat geen gevaar voor de volksgezondheid.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 59 van in totaal 157 containers met Turks stro tegengehouden. De partij werd via België naar Nederland geïmporteerd. De 98 containers met stro die al waren ingevoerd en verkocht, zijn opgespoord. Al dat stro wordt uit de handel gehaald en vernietigd.
Onderzoek om dierziektes uit te sluiten
Het stro van één van de twee betrokken importeurs is rechtstreeks terecht gekomen bij elf melkveebedrijven. De andere importeur heeft het geleverd aan een bedrijf dat stro mengt. Dit bedrijf heeft het Turkse stro gemengd met ander stro dat is geleverd aan tussenhandelaren. Deze tussenhandelaren leverden het stro vervolgens uitsluitend aan veehouders. Ook het gemengde stro wordt teruggehaald, omdat niet bekend is welk deel daarvan uit het Turkse stro bestaat. In totaal hebben zo’n 80 veehouders dit stro ontvangen. Bij al deze veehouders worden de dieren onderzocht en worden bloedmonster afgenomen om dierziektes uit te sluiten. De bedrijven worden ongeveer 20 weken gevolgd.