Meer mogelijkheden om te fouilleren
Burgemeesters kunnen straks voor maximaal twaalf uur een gebied aanwijzen waar de politie preventief op wapens mag fouilleren als dat noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde. Het moet dan gaan om een plotselinge gebeurtenis, bijvoorbeeld een stevige vechtpartij bij de uitgang van een discotheek of café of een dreigende confrontatie tussen voetbalhooligans in de buurt van een treinstation. De (hulp)officier van justitie geeft in zo’n geval de politie opdracht onmiddellijk in actie te komen. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie dat bij de Tweede Kamer is ingediend.
De nieuwe bevoegdheid is bedoeld voor een kortstondige fouilleeractie. De burgemeester heeft vooraf geen toestemming van de gemeenteraad nodig; hij informeert de raad zo spoedig mogelijk na afloop. Het betreft één van de maatregelen om preventief fouilleren ruimer toe te passen, zoals in het regeerakkoord was aangekondigd. Burgemeesters, openbaar ministerie en politie kunnen hiermee slagvaardiger optreden tegen agressie en overlast of juist ongeregeldheden voorkomen.
Opstelten wil zo niet alleen de veiligheid op straat, maar ook het veiligheidsgevoel van burgers vergroten. Nu krijgen burgemeesters van hun gemeenteraad via een verordening de bevoegdheid om veiligheidsrisicogebieden aan te wijzen waarbinnen de politie iedereen op wapens mag fouilleren als de officier van justitie daarvoor opdracht heeft gegeven. Straks mag dat bevel in spoedgevallen ook mondeling worden gegeven, met schriftelijke bevestiging achteraf. Verder kan het bevel zo nodig ook worden gegeven door een hulpofficier van justitie. Door deze wijzigingen zijn fouilleeracties sneller te organiseren.
Nieuw is ook dat de agenten aangehouden personen die worden afgevoerd naar het politiebureau altijd kunnen fouilleren aan hun kleding, inclusief tassen en rugzakken. Nu is dat alleen mogelijk bij dreigend gevaar voor leven of veiligheid van de arrestant, of van de agent zelf. Het wetsvoorstel introduceert geen verplichte fouillering. Een politieagent zal steeds een inschatting maken of, gelet op de situatie en de arrestant, fouillering nodig is. De regeling ondersteunt politiemensen in hun dagelijkse werk.