Nieuw kantoor Netherlands Foreign Investment Agency open in Brazilië
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) opent een nieuw kantoor van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in Brazilië. Dit kondigde staatssecretaris Henk Bleker van EL&I aan tijdens zijn toespraak op een seminar in Brazilië over mogelijkheden voor bilaterale handel en investeringen tussen Brazilië en Nederland. Bleker is in Brazilië op handelsmissie.
Braziliaanse economie
De Braziliaanse economie groeit (in 2010 met 7,5%) en stelt zich meer en meer open voor de buitenwereld. Braziliaanse bedrijven ontwikkelen zich steeds meer internationaal. De buitenlandse investeringen van Braziliaanse bedrijven zijn de laatste jaren gegroeid en een verdere groei wordt verwacht. Om daarop in te spelen opent het ministerie van EL&I in 2012 een vestiging van het NFIA in het consulaat-generaal van Nederland in Sao Paulo.
Nederland als vestigingsplaats
Nederland is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor Braziliaanse bedrijven door onder meer de centrale ligging in het economische hart van Europa, een goede infrastructuur, de sterke aanwezigheid van innovatie en creativiteit, en meertalige, internationaal georiënteerde en hoogopgeleide arbeidskrachten. Daarnaast heeft Nederland een ontwikkelde en stabiele economie, een aantrekkelijk fiscaal klimaat, en de duizenden bedrijven - waaronder ook grote Braziliaanse - die hun weg al hebben gevonden.
NFIA
De taak van het nieuwe NFIA-kantoor is om Nederland te positioneren als aantrekkelijk vestigingsland en Braziliaanse bedrijven te helpen en adviseren bij het ontplooien van internationale activiteiten in Nederland. NFIA geeft kosteloos en vertrouwelijk begeleiding aan bedrijven die een investering in Nederland overwegen.
NFIA bestaat ruim 30 jaar en heeft in die periode duizenden buitenlandse bedrijven geholpen. Buitenlandse bedrijven zorgen voor zo'n 16% van de Nederlandse werkgelegenheid en bijna een derde van de totale private uitgaven op het gebied van Research and Development.
Missie van EL&I in opkomende markten
Brazilië is samen met de andere opkomende economieën (Rusland, India en China) een van de zogeheten BRIC-landen. Handel met de BRICs is nu al goed voor bijna 110 duizend banen in Nederland. Ook investeringen uit de BRICs worden steeds belangrijker voor Nederland. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de haven van Rotterdam. Investeringen in Nederland vanuit de BRIC-landen zorgen voor nog eens 30 duizend banen. Alles bij elkaar zijn handel en investeringen met de BRICs dus nu al goed voor bijna 150 duizend banen in Nederland.
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maakt zich via economische diplomatie en blijvende inspanning in de WTO sterk voor het Nederlandse bedrijfsleven in de opkomende markten. In opkomende landen speelt de overheid vaak nog een doorslaggevende rol in het dagelijkse economische leven. De Nederlandse diplomatie kan in die landen het verschil maken door op te komen voor de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven. Bijvoorbeeld door op alle niveaus gericht contact te zoeken met collega-overheden over zaken als markttoegang, of belemmerende wet- en regelgeving.
Verder geeft het ministerie van EL&I meer prioriteit aan samenwerkingsverbanden. Nederlandse bedrijven kunnen niet steunen op grote financiële bijdragen van de overheid. Zij moeten het hebben - als het gaat om het binnenhalen van orders – van hun kennis, kunde en ervaring. De kans van slagen is het grootst als de bedrijven gezamenlijk optrekken en/of samenwerking zoeken met kennisinstellingen en bedrijven in de betreffende landen. Zoals ook gebeurt in de negen topsectoren van de Nederlandse economie: agrofood, tuinbouw en uitgangsmaterialen, high tech, energie, logistiek, creatieve industrie, life sciences, chemie en water.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Ondertussen blijft het ministerie aandacht schenken aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door snelle economische ontwikkeling neemt de vraag naar voedsel, water, energie en grondstoffen en daarmee de druk op het klimaat toe. Dat is alleen op te lossen als overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samen optrekken. Verder streeft het ministerie ernaar om een aantrekkelijk vestigingsklimaat te blijven voor buitenlandse investeerders.