Veertigjarig jubileum MKB Amsterdam
Toespraak minister De Jager bij het veertigjarig jubileum van MKB Amsterdam
Dames en heren,
Fantastisch om hier te mogen zijn voor zoveel ondernemers zeg in als oud-ondernemers. Van harte gefeliciteerd met het veertigjarig jubileum van MKB Amsterdam. De ondernemersvereniging voor middelgrote en kleine bedrijven in de hoofdstad van Nederland. En daarmee zo’n beetje de parel in de kroon van de ondernemersverenigingen. Waarmee ik natuurlijk niets kwaads wil zeggen over uw collega-verenigingen.
’t Is een mooie leeftijd, veertig. Daar kan ik over meepraten. Life begins at forty, hoor je wel eens zeggen. Als mensen die leeftijd bereiken, beginnen ze de vruchten te plukken van wat ze tot dan toe hebben gezaaid. Ze zijn in de bloei van hun leven. En als ik zo eens om me heen kijk en beluister wat MKB Amsterdam allemaal doet, bloeit ook uw vereniging volop.
Het is wel een beetje groei tegen de verdrukking in. Waarmee ik doel op de huidige economische situatie. Bedrijven hebben het daarin niet makkelijk. Des te meer reden voor uw vereniging om ze met raad en daad bij te staan.
Nu zijn ondernemers er de mensen niet naar om zich door een beetje tegenwind te laten ontmoedigen. Ze zijn sterk en innovatief. Maar in tijden als deze mogen ze best uit de wind gehouden worden. Niet alleen door ondernemersverenigingen. Maar ook door overheid en politiek.
Juist nu zijn we als land gebaat bij een florerend bedrijfsleven. En dus moet de overheid voor een stabiel ondernemersklimaat zorgen. Zeker ook voor kleine en middelgrote bedrijven. Natuurlijk, grote bedrijven hebben net zo veel last van de crisis. Maar van de ruim 800.000 bedrijven in ons land is maar een kwart groot.
De helft van onze beroepsbevolking werkt in het MKB. Dat zijn 3,4 miljoen werknemers. Het kleinbedrijf draagt 188 miljard euro aan onze economie bij, het middenbedrijf 101 miljard. Waarmee ze samen goed zijn voor 55 procent van alle toegevoegde waarde die in Nederland wordt gegenereerd. Het MKB is dus een belangrijke motor van de Nederlandse economie. En we moeten ervoor zorgen dat die motor blijft draaien.
Daarom vraagt deze tijd om een dynamische overheid. Een overheid die alle zeilen bijzet om ervoor te zorgen dat het fundament het houdt. Dat er rust is. En stabiliteit. Die dus voorwaarden schept waarbinnen bedrijven goed kunnen gedijen. Maar die ook oog heeft voor de speciale behoeften van het bedrijfsleven juist in dit roerige tijdsgewricht. En daar extra hard voor loopt. Door te anticiperen en doortastend op te treden.
Ik ken die noden van het bedrijfsleven goed. Want ik ben zelf sinds mijn studententijd ondernemer geweest voordat ik de politiek in ging. En als ik één ding weet, dan is het dat er behoefte is aan rust in de tent. Daarom begon ik meteen de overheidsfinanciën op orde te brengen toen ik in 2010 minister van Financiën werd. Want zonder gezonde overheid geen gezond bedrijfsleven.
Om die overheidsfinanciën op orde te brengen, moeten we 18 miljard euro besparen. Dat is essentieel om in de toekomst de belastingdruk binnen de perken te houden. Het is zo simpel als wat: als we niet zouden bezuinigen, zouden we de belastingen moeten verhogen. Of de rekening doorschuiven naar de toekomst. En daar is niemand blij mee. Al helemaal niet in crisistijd. Een alternatief is dat we de rekening doorschuiven naar toekomstige generaties. Maar daar kiest dit kabinet al helemaal niet voor. De betere bezuiniging begint bij jezelf. Dus kijkt de overheid ook kritisch naar zichzelf. Het kabinet neemt ingrijpende maatregelen om de rijksdienst anders te organiseren. Dat is de grootste bezuinigingspost. Zodat we over vier jaar een compacte rijksoverheid hebben die efficiënter, eenvoudiger en goedkoper werkt. Zo zijn er meer grote bezuinigingsposten. En weet u wat die met elkaar gemeen hebben? Dat ze ondernemers nauwelijks raken.
Want we willen een ondernemende economie. Die we de ruimte geven om zich te ontplooien. En voedsel en zuurstof om te kunnen groeien. Bijvoorbeeld door te voorzien in genoeg hersenpotentieel. Daarom bezuinigen we bijvoorbeeld per saldo ook niet op onderwijs. En is een betere aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt een speerpunt van dit kabinet.
Let wel. Ik heb het tot nu toe alleen nog maar gehad over het werk dat de overheid doet aan de basis. Aan de instandhouding van het fundament. En daar hoort ook het behoud van de euro bij. Die euro is belangrijk voor ons allemaal.
Het is nog niet zo heel lang geleden dat veel mensen alles wat met Europa te maken had maar een ver-van-hun-bed-show vonden. Maar ik geloof niet dat er nog iemand is die er zo over denkt. En onder MKB’ers al helemaal niet. U heeft altijd al geweten wat een stabiele euro waard is. Want Nederland exporteert wat af. Alleen al het MKB exporteerde in 2009 voor 149 miljard euro, tegen het grootbedrijf ruim 90 miljard.
De interne Europese markt is voor Nederland dus van groot belang. Net als die ene munt. Die ervoor zorgt dat bedrijven minder risico lopen als gevolg van op en neer bewegende wisselkoersen. We moeten de euro dus gewoon samen in de lucht zien te houden. Vandaar de ene na de andere eurotop van regeringleiders of ministers van Financiën. Dat is pas dynamische politiek! Waarin we als Nederland trouwens een stevig partijtje meeblazen.
U ziet, we hebben er onze handen vol aan om alleen al de basis op orde te houden. Toch doet dit kabinet nog meer. Bijvoorbeeld de kredietverlening aan het bedrijfsleven ondersteunen.
Daarom grepen we in 2008 in bij de banken. Om de invloed van de financiële crisis op de reële economie zo veel mogelijk te beperken. Dat was de les van begin dertiger jaren van de vorige eeuw. En daarom ook neemt het huidige kabinet maatregelen om ondernemers aan krediet te helpen. Ten eerste hebben we het plafond van de borgstelling voor het MKB onlangs verhoogd tot één miljard euro. Wat betekent dat de overheid nog meer garant staat voor krediet aan kleine ondernemers. Ten tweede hebben we de onbenutte ruimte van de garantieregeling voor ondernemingsfinancieringen nog een jaartje doorgeschoven. Zodat bedrijven ook in 2012 nog een beroep op deze regeling kunnen doen. Ten derde is er een pilot gestart met zogeheten qredits – met een q. Dat zijn microkredieten aan ondernemers tot een maximum van 50.000 euro.
Ook zijn er andere maatregelen om het ondernemerschap te stimuleren. Toen ik in 2008 staatssecretaris van Financiën werd, heb ik me meteen op de belastingregels gestort. Want als ondernemer ergerde ik me vaak groen en geel aan de bureaucratie en aan de vele formulieren.
Staatssecretaris Weekers gaat verder op deze weg. Om innovatie te stimuleren. En om fraude tegen te gaan. Dat scheelt het bedrijfsleven behalve een hoop werk zo’n 30 miljoen euro per jaar. En zorgt ervoor dat het goedkoper wordt om het belastingstelsel uit te voeren.
Dames en heren,
Een paar weken geleden lieten de bedenkers van het bekende, gevederde stripduo Fokke en Sukke hun scheppingen vanuit de toekomst terugblikken op de huidige crisis. Als gerimpelde oude mannetjes herinnerden die zich hoe hevig de crisis wel niet was. Zo wisten ze nog dat dictators in 2011 in tunnels woonden. Dat ze maar naar de McDonald’s gingen omdat de bloembollen zo vies waren. En dat het de mensen zo slecht ging dat ze bier in plaats van prosecco moesten drinken.
We beleven inderdaad historische tijden. Waarvan ik de problemen allerminst wil bagatelliseren. Maar waarin we af en toe wel een relativerende knipoog kunnen gebruiken.
Net als de makers van Fokke en Sukke ben ik heel benieuwd hoe we over vele jaren op 2011 zullen terugkijken. Laten we zeggen over een jaar of veertig. Als het MKB Amsterdam zijn tachtigste verjaardag viert. En bloeit als nooit tevoren. Ik hoop dat we dat nog zullen meemaken. En dat we dan zullen zeggen dat het toen geen gemakkelijke tijd was. Maar dat we er weer bovenop zijn gekomen. Dankzij een dynamische overheid die haar verantwoordelijkheid niet uit de weg ging. En dankzij de veerkracht, de vindingrijkheid en het doorzettingsvermogen van het bedrijfsleven. Die van het midden- en kleinbedrijf in het bijzonder.
Ik wens het MKB Amsterdam een fijne verjaardag en veel voorspoed in de toekomst.