Nederland maakt forse stappen met gasrotonde

De Nederlandse gasmarkt heeft afgelopen drie jaar een aantal forse stappen vooruit gemaakt. De handel in gas is toegenomen, de transportcapaciteit is vergroot en er is meer gasopslag mogelijk. Dit zegt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) in de voortgangsrapportage Gasrotonde.

Goed voor economie

‘Door de jarenlange ervaring, de uitstekende ligging en het uitgebreide gasnetwerk kan Nederland de gasrotonde van Noordwest-Europa worden. Dit is goed voor de ontwikkeling van de gasmarkt, de energievoorzieningszekerheid en onze economie’, aldus de minister.

Aanpassen regelgeving

De overheid neemt maatregelen en past regelgeving aan om de Nederlandse gasmarkt verder te verbeteren. Door de stimuleringsregeling duurzame energie is de productiecapaciteit van groen gas in Nederland gestegen van 16 miljoen m3 in 2009 naar 37 miljoen m3 in 2010. En er is een toename van private investeringen in gasgerelateerde projecten.

Nordstream

Nederland vindt aansluiting op de wereldmarkt voor gas doordat uit verschillende bronnen gas ons land bereikt. Dinsdag 8 november 2011 wordt Nordstream, de pijpleiding van Rusland naar Duitsland, in gebruik genomen. Gasunie heeft een 9% aandeel in deze pijpleiding die zorgt voor een extra aanvoerroute van Russisch gas naar Noordwest-Europa. De eerste LNG-importterminal in Nederland die in september is geopend, fungeert als de poort naar Noordwest-Europa voor gas uit de hele wereld.

Vraag naar gas neemt toe

Minister Verhagen: ‘Ondanks economisch magere tijden blijft de vraag naar gas toenemen. Dit blijkt uit initiatieven van de markt om in gasgestookte elektriciteitscentrales te investeren. Het versterkt de positie van Nederland als gasland.’ Gasgestookte elektriciteitscentrales worden flexibel ingezet om de wisselende beschikbaarheid van duurzame energie op te vangen.

Verdere ontwikkeling gasrotonde

De komende tijd richt EL&I zich op de verdere ontwikkeling van de Gasrotonde. Er wordt ruimte geschept voor voorzieningszekerheid en inpassing van hernieuwde energie in het reguleringskader voor netbeheerders. Door een wetswijziging zijn straks private financieringen voor landelijke netbeheerders mogelijk.