MKB Jaarcongres

Toespraak door minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie tijdens het MKB Jaarcongres, op maandag 7 november in het World Forum Theatre te Den Haag.

Dames en heren,

Lang leve de ondernemer! De passie, het talent en de daadkracht van alle ondernemers in Nederland komt in het bijzonder tot uiting in het MKB! En ja, dat verdient een groot applaus.

John F. Kennedy zei ooit: ‘Alleen wie het aandurft om te falen, krijgt de kans om te slagen!’ En dat is natuurlijk heel erg waar. Een uitspraak waar we vandaag bij stil mogen staan. Want…

Ondernemers dúrven, waar anderen blijven wachten. Ondernemers doén, waar anderen alleen dromen.Ondernemers durven hun dromen úit te voeren. We mogen als land veel trotser zijn op u, op het midden- en kleinbedrijf. Het gaat vaak óf over de kleine starters, óf over de grote bedrijven. Maar tussen klein en groot zit een hele wereld die bruist van ondernemerschap. Het MKB.

Het MKB zorgt voor nieuwe banen, producten en diensten. Voor welvaart en voor welzijn. Voor mensen en bedrijven in Nederland én daarbuiten. Vaak komen belangrijke doorbraken op innovatiegebied juist uit het MKB.

Neem het snelgroeiende bedrijf Airborne uit Den Haag. Daar was ik vanmiddag met Hans Biesheuvel op werkbezoek. Een gepassioneerde club die met composiet vernieuwende producten maakt. Eerst was dat materiaal alleen bekend in de vliegtuigbouw. Maar Airborne zag kans om die composieten geschikt te maken voor de olie- en gasindustrie. Een lucratief idee, het bedrijf groeit snel met nieuwe vestigingen in Spanje en straks ook IJmuiden!

Een mooi voorbeeld van een ondernemer die droomt van een goed idee, het aandurft daar wat van te maken en zo zorgt voor vernieuwende producten en nieuwe banen. En gelukkig zitten er in deze zaal nog veel meer van dit soort ondernemers.

MKB’ers maken het verschil. En dat verschil hebben we hard nodig. Want de concurrentie neemt toe. We staan voor grote maatschappelijke uitdagingen.

De klimaatverandering, de schaarste van grondstoffen, de stijging van de zeespiegel, de vergrijzing. De uitdagingen van vandaag, zijn de groeimarkten van morgen. Er is geld te verdienen aan oplossingen voor die problemen. Zoals Amerikanen zo zonnig-optimistisch zeggen: ‘If life gives you lemons, make lemonade!’

Maar, het leven is natuurlijk geen wandtegeltje. De afgelopen jaren hebben veel bedrijven diep in eigen vlees moeten snijden; van bouwer tot architect tot tapijtlegger. Dat is zwaar, zeker als je betrokken bent bij je personeel. Als je dag in dag uit op de werkvloer staat, tussen je mensen. Met de poten in de modder, soms zelfs letterlijk.

Gelukkig blijft u lef tonen en uw ondernemersdroom najagen. Daar heb ik heel veel respect voor.

Het gaat niet vanzelf in deze roerige economische tijden. We moeten samen werken aan groei, innovatie, stabiele bedrijven. U als ondernemer, ik vanuit de overheid. Samen met MKB Nederland.

Wat doe ik voor u? Te vaak hoor ik, juist onder MKB'ers, dat mijn bedrijvenbeleid vooral voor het grote, exporterende bedrijfsleven is. Dat is niet waar. Ik maak ruimte voor álle ondernemers door hinderlijke regels te schrappen, belastingkorting te geven en meer financiering voor goede plannen beschikbaar te stellen. Dát is het centrale thema van het bedrijvenbeleid. En dat gaat over ú. En dat is meer dan mooie woorden of goede voornemens.

Regeldruk

Ondernemen is al ingewikkeld genoeg, dat moet je als overheid niet moeilijker maken. Daarom schrappen we onnodige regels en enquêtes. We zorgen dat ondernemers minder inspecteurs over de vloer krijgen. We schrappen zeven belastingen zoals de verpakkingsbelasting, de grondwaterbelasting en de frisdrankenbelasting. We schaffen de verplichte heffing voor de Kamers van Koophandel af. Dit betekent elk jaar 2 miljoen minder heffingen.We vereenvoudigen het loonstrookje. We verbeteren onze digitale dienstverlening. We verlenen vergunningen automatisch, waar dat kan. We vereenvoudigen de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR).We gaan niet om informatie vragen die u elders al drie keer aangeleverd heeft. We zorgen er voor dat mkb’ers een eerlijkere kans maken bij aanbestedingen.

Maar… Ik kan doen wat ik wil, ondernemers zullen altijd te maken hebben met regels. Regels uit Europa, maar ook van gemeenten, provincies en waterschappen. Voor veel ondernemers is de gemeente de belangrijkste bron van hinderlijke regels.

Van de kroegbaas die elk jaar een vergunning moet aanvragen terwijl z’n onderneming precies hetzelfde blijft, tot de ontwikkelaar van een jachthaven die al 8 jaar bezig is om vergunningen te krijgen, omdat verschillende overheden naar elkaar verwijzen. En u kent vast meer voorbeelden.

Ik ben bezig met gemeenten afspraken te maken over het verlagen van de regeldruk. Maar ik kan het niet alleen. Meld ook bij uw gemeente wanneer u last heeft van bepaalde regels.

Ik doe ook een oproep aan MKB Nederland: maak eens een lijstje van gemeenten die ondernemersvriendelijk zijn en een lijstje van gemeenten met veel hinderlijke regels. Als we weten waar het echt bar en boos is, kunnen we die gemeenten daarop aanspreken. En als het bij bepaalde gemeenten juist heel goed gaat, kunnen anderen daar wat van leren. Zo helpen we elkaar.

Financiering

Natuurlijk gaat het niet alleen om minder regels. Het gaat ook om financiering. Juist nu. Bijvoorbeeld bij het verkrijgen van krediet voor groeiplannen. Zoals Hans Biesheuvel keer op keer benadrukt: ‘financiering is cruciaal voor het MKB’.

Ook daar help ik u bij.

  • Daarom komt er een fonds van 500 miljoen euro waaruit MKB-ers een lening kunnen krijgen voor hun vernieuwende projecten. Een belangrijk onderdeel daarvan is de verdubbeling van het innovatiekrediet naar 90 miljoen.
  • Bovendien verhoog ik het budget voor de garantieregeling voor het MKB, van 700 miljoen naar 1 miljard. Zodat u meer kans heeft op krediet bij de bank.

Lagere belastingen

Ten slotte ruilen we een groot aantal innovatiesubsidies en regelingen om tot een eenvoudige en laagdrempelige belastingkorting: de RDA. MKB-ers kunnen in 2012 10 procent van hun investeringen in innovatie van de belasting aftrekken. Dit percentage zal de komende jaren nog fors stijgen.

En er is een belangrijke rol voor het MKB weggelegd in het topsectorenbeleid. We hebben niet voor niets MKB’ers in de teams. Zij zorgen voor de MKB-belangen in de topsectorenaanpak. En natuurlijk doet MKB Nederland volop mee. Daar is al het nodige uitgekomen waar u wat aan heeft. Zo komen er speciale regeldrukagenda’s per topsector. Ook daarin worden vervelende regels aangepakt, waar uiteindelijk niet alleen de sector zelf wat aan heeft. Ook u en ik.

Ik zorg dus voor minder regels en gedoe, betere toegang tot kapitaal en lagere belastingen. Allemaal voor u, voor het MKB.

En, Hans Biesheuvel sprak er al over: we hebben jonge ambitieuze mensen nodig in de techniek en de ambachten. Daarom zorg ik -samen met Halbe Zijlstra- voor meer ondernemerschap in het onderwijs, en een betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. We zorgen ervoor dat u meer invloed heeft op wat er onderwezen wordt.

Pak zelf ook uw rol! Zodat al die MKB’ers in de dop tot volle bloei kunnen komen. En zodat u voldoende goed opgeleid personeel krijgt.

Dames en heren,

Ik doe wat ik kan, samen met mijn collega’s uit het kabinet. Maar uiteindelijk wordt het echte werk door ú gedaan. Ik heb veel respect en bewondering voor alle bouwers, slagers, accountants, aannemers, ZZP’ers, winkeliers en technici. Voor ál die MKB’ers die doorgaan, ook in deze moeilijke tijden. Die blijven geloven in kansen, en er actief naar op zoek gaan.

Dé ondernemer bestaat niet. Maar als ik hem of haar voor me zie, zie ik een optimist, een betrokken mens met passie en power. Iemand waar ik trots op ben.

En daarom zeg ik vol overtuiging: Lang leve alle Ondernemers! Lange leve het MKB!