Wie wint de opleidingsprijs 2011?
‘We hebben veel talent in Nederland. Veel mensen die bereid zijn snoeihard te werken en goed te worden in hun vak. Een goede opleiding is cruciaal. Alleen fantastische opleiders leveren fantastische medisch specialisten af. Deze opleidingsprijs eert kwaliteit.’ Dat zei minister Schippers bij de uitreiking van de Opleidingsprijs van de Jonge Orde van medisch specialisten op 5 november 2011, te Utrecht.
Beste mensen,
Dokters doen het goed in boeken, films en series: van ER, Greys Anatomy tot de doktersroman. Maar ook de programma’s met een tv-dokter zijn talrijk, in de studio of rondrijdend in een bus. En laatst konden we zelfs een hersenoperatie via de tv volgen, live vanuit het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.
Het beroep van medisch specialist wordt graag geromantiseerd: innovatieve heldendaden zien we graag. U kent allemaal de werkelijkheid: een vak waarin snoeihard wordt gewerkt, met vaak mooie, en helaas soms ook verdrietige resultaten. Een vak waarbij de ene specialist of de andere voor een patiënt soms letterlijk het verschil kan maken tussen leven en dood.
Méér hoef ik ú zeker niet te zeggen om het belang van medisch specialisten van tópkwaliteit duidelijk te maken. Gelukkig hebben we veel talent in Nederland. Veel mensen die bereid zijn hard te werken en goed te worden in hun vak. Daarom is een goede opleiding cruciaal. Die opleiding met tóp zijn. Alleen fantastische opleiders leveren fantastische medisch specialisten af.
Het is een eer om vandaag de Opleidingsprijs uit te reiken. Een prijs voor de beste opleider tot medisch specialist van Nederland. Gekozen door mensen die het kunnen weten: de artsen in opleiding zelf.
Dat is wat ik het mooiste vind aan deze prijs. Dat het een initiatief is van medisch specialisten in de dop: De Jonge Orde en de Landelijke Vereniging voor Medische Specialisten in Opleiding. Ik steun deze prijs van harte. Want kwalitatief goed opleiden, daar begint het mee. Dat is de basis en doorslaggevend voor de verdere loopbaan. En dat mag best zichtbaar worden. Wie is daarin zo goed dat de leerling de meester wil eren.
Het zichtbaar maken van de kwaliteit, die transparantie is belangrijk. Het is ook van deze tijd. We leven in een samenleving van kritische, hoog opgeleide mensen. We hebben internet, alles kan worden opgezocht. Het is heel belangrijk dat we kwaliteit zichtbaar maken, op een solide manier en betrouwbaar. Dat medici ook de zelf opgestelde richtlijnen, protocollen, standaarden volgen. Er kan wel eens vanaf geweken worden, onderbouwd, bewust gekozen en met kracht van argumenten.
De spreiding van hoe, wanneer en hoeveel zorg er wordt gegeven is groot in Nederland. Patiënten worden in het ene ziekenhuis veel sneller geopereerd dan in het andere. Patiënten krijgen in het ene ziekenhuis veel duurdere geneesmiddelen dan in andere. De kans dat mijn dochter buisjes moet is waar wij wonen groot.
Ieder land heeft altijd schaarste aan financiële middelen. Zeker Nederland nu, we bezuinigen 18 miljard. Maar de zorg groeit met 15 miljard deze kabinetsperiode. Dat betekent dat de premies die mensen betalen stijgen. En harder stijgen dan het loon. Op nationaal niveau betekent het dat steeds meer collectieve middelen nar de zorg gaan. En dat geldt ook op huishoudniveau.
Dat schept de zware verplichting dit geld van anderen goed te besteden: zinnige en zuinige zorg! Daarin speelt u als nieuwe generatie een groot rol! De problemen zullen allen maar groeien de komend jaren.
De vrijblijvendheid moet eraf- we moeten echt slagen maken. Het gaat nog te langzaam. Al zie je dat er de laatste tijd veel meer richtlijnen worden vastgesteld: een geweldig resultaat. En dat terwijl het kwaliteitsinstituut er nog niet eens is. Het instituut dat in 2013 van start gaat, wordt géén logge bureaucratische instelling die formulieren uitspuugt, met veel mensen in een gebouw zit en van wie de directeuren zich met een auto met chauffeur laten rondrijden.
Het Kwaliteitsinstituut is wél een flexibele organisatie die mensen uit de praktijk betrekt, klein en met brede inbreng: van patiënten, verpleegkundigen, medisch specialisten – afhankelijk van het onderwerp. Voor kwaliteit- richtlijnen – protocollen enzovoort. Het instituut geeft een zetje als het vast zit, te lang duurt, of niet van de grond komt. Deze ontwikkeling is belangrijk voor de patiënt, maar ook voor u: u kunt hiermee ook meer inzicht krijgen in uw eigen werk en dat van anderen. Goede voorbeelden verspreiding zich dan sneller over Nederland, waardoor de kwaliteit van zorg stijgt. En dat is de kern.
Het is een gedeeld belang, we moeten er samen aan werken.
De Opleidingsprijs eert kwaliteit en vraagt er aandacht voor. Vandaag voor de derde keer.
Vóór mij zit een zaal vol AIOS en hun opleiders. Sommigen van u zijn misschien een tikje gespannen. Genomineerd zijn is al een beetje winnen. Uw leerlingen geven daarmee al hun bijzondere waardering aan. U bent al een voorbeeld voor andere opleiders en andere opleidingen.
De prijs bestaat uit een prachtig bronzen beeld en een financiële stimulans van tienduizend euro. Mogelijk gemaakt door VWS en bedoeld voor investeringen die de opleiding nóg verder verbeteren.
Nu is het zo ver.
Wie draagt het meeste bij aan prikkelend onderwijs en aan een veilig opleidingsklimaat?
Wie levert een grote bijdrage aan de modernisering van opleidingen?
Wie geeft AIOS de beste feedback?
En wie geeft hen de ruimte en gelegenheid om cursussen te volgen? Wie is, kortom, de béste opleider van Nederland?
Ik houd u niet langer in spanning. De winnaar van de Opleidingsprijs 2011 is Prof. dr. Didi Braat, opleider obstetrie en gynaecologie.