Ook Eerste Kamer voor invoering beroepsgerichte kwalificatiestructuur
De Eerste Kamer is deze week akkoord gegaan met de invoering van de beroepsgerichte kwalificatiestructuur. Dat betekent dat vanaf 1 augustus 2012 alle opleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs gebaseerd moeten zijn op beroepsgerichte kwalificaties. Deze kwalificaties bevatten de diploma eisen voor mbo opleidingen. Op basis van deze kwalificaties maken scholen hun opleidingsprogramma’s.
Studenten die op 1 augustus 2012 starten met een mbo-opleiding doen dit dus op basis van beroepsgerichte kwalificaties. Studenten die vóór het studiejaar 2012/2013 zijn gestart kunnen hun opleiding gewoon afmaken op basis van eerder vastgestelde eindtermendocumenten of experimentele kwalificatiedossiers. Scholen konden al vanaf 2007 op experimentele basis starten met beroepsgerichte kwalificaties en inmiddels werken de meeste scholen al op basis hiervan.
Doel van de beroepsgerichte kwalificatiestructuur is om de aansluiting tussen het mbo en de arbeidsmarkt te verbeteren en de doorstroom naar het hoger beroepsonderwijs (hbo) te vergroten. Zo moet het voor mbo-studenten aantrekkelijker worden om onderwijs te (blijven) volgen.
Voor 1 augustus 2012 was het voor instellingen nog mogelijk om opleidingen aan te bieden op basis van eindtermendocumenten. Met de inwerkingtreding van het wetsvoorstel BKS vervalt deze mogelijkheid. De eindtermendocumenten moesten worden vervangen omdat ze niet meer voldeden aan de eisen van de arbeidsmarkt. Daarom is de beroepsgerichte kwalificatiestructuur ontwikkeld, waarin meer aandacht wordt besteed aan kennis, vaardigheden en houding waarover de mbo-student moet beschikken.
Ook bij de beroepsgerichte kwalificatiestructuur houdt de Inspectie van het Onderwijs (Onderwijsinspectie) toezicht op de kwaliteit van het onderwijs en de examens.