Geef mensen de keuze, dan krijgen ze vaak minder kinderen
De geboorte deze week van de 7 miljardste wereldburger vestigt de aandacht op een belangrijke rem op ontwikkeling: onevenwichtige bevolkingsgroei. Vooral het grote bevolkingsaandeel jongeren en de sterke groei in Afrika zorgen voor uitdagingen. Dat besprak staatssecretaris Knapen met topman Babatunde Osotimehin van het VN-bevolkingsfonds (UNFPA).
‘Als mensen in ontwikkelingslanden vrij kunnen kiezen hoeveel kinderen ze willen, dan krijgen ze er meestal minder. We weten dat er zo’n 215 miljoen vrouwen zijn die wel voorbehoedmiddelen willen gebruiken maar dat niet kunnen. Seksuele voorlichting en toegang tot anticonceptie zijn daarom cruciaal’, zei Knapen. UNFPA is daarbij een belangrijke partner. Nederland steunt de organisatie met jaarlijks 70 miljoen euro (2011). Dr Osotimehin, die op 1 januari van dit jaar is aangetreden, legt daarbij, net als Nederland, extra veel nadruk op jongeren omdat juist zij vaak niet de noodzakelijke toegang tot accurate informatie en dienstverlening hebben.
‘Er zijn successen geboekt, maar er is ook nog heel veel werk te doen om voortgang te maken op de millenniumdoelen, waaronder het verminderen van moedersterfte en het vergroten van toegang tot voorbehoedmiddelen, aldus de staatssecretaris.
UNFPA en Nederland werken ook samen bij internationale onderhandelingen. Veel conservatieve landen en instellingen proberen de keuzevrijheid van mensen omtrent seksualiteit en voortplanting juist in te perken. Staatssecretaris Knapen en Dr Osotimehin spraken af de komende jaren gezamenlijk op te trekken om verdere vooruitgang te boeken op dit cruciale terrein.