Persconferentie Rutte na ministerraad 28 oktober 2011
De volledige persconferentie is te vinden op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid.
Minister-president Rutte:
Goedemiddag. We hadden vanochtend Neelie Kroes te gast, die komt een à twee keer per jaar in de ministerraad, dus dat was heel plezierig en daarna zijn we met de agenda van start gegaan. Uiteraard heb ik een toelichting gegeven op de besluiten die we van de week in Brussel hebben genomen. Het zijn belangrijke besluiten om de schuldencrisis in Zuid-Europa op een goede manier aan te pakken. Dat doen we eigenlijk door op vier manieren de fundamenten onder Europa, maar ook onze muntunie daarmee te verstevigen. Het zijn punten die Nederland vanaf het begin ook in de discussie heeft ingebracht.
We hebben denk ik ervoor gezorgd in de vergadering van woensdag dat de schuld van Griekenland weer houdbaar wordt, van groot belang. Private partijen gaan daaraan een zeer forse bijdrage leveren. En dat betekent zekerheid voor de financiële markten, maar dat betekent ook zekerheid voor de Grieken zelf.
We hebben er ook voor gezorgd dat de banken worden geherkapitaliseerd, zodat ze de kracht, de sterkte hebben om door deze moeilijke storm heen te varen.
We zorgen ervoor dat er voldoende vuurkracht in de EFSF komt. Dan doen we via garantiecertificaten en investeringsfondsen waarin landen buiten de eurozone kunnen bijdragen. En daarmee wordt de brandgang, die het EFSF moet vormen, die wordt opgekrikt tot rond de 1 biljoen euro, of in goed Engels, one trillion euros. En dat is ook het bedrag dat volgens het IMF noodzakelijk is om een voldoende garantie te hebben, een voldoende geloofwaardige garantie te hebben en stevigheid te hebben in die brandgang.
Verder hebben we ervoor gezorgd dat afspraken in Europa afspraak ook echt afspraak is. Zowel ten aanzien van het handhaven van de doelstellingen van het Stabiliteits- en Groeipact, maar ook bij het uitvoeren van programma's die landen krijgen opgelegd, bijvoorbeeld landen die een programma krijgen onder dat EFSF. Nederland heeft er altijd op aangedrongen die strenge afspraken te laten bewaken en landen zo nodig te laten bestraffen door een commissaris met verregaande bevoegdheden. Afgelopen zondag is die commissaris opgenomen in de conclusies van de Europese Raad. Afgelopen woensdag hebben we afgesproken dat uitspraken van die commissaris, dat die ook gewoon worden uitgevoerd door de landen, dus dat ze niet in beroep gaan bij de Raad. Dus die commissaris inzake het SGP, wat hij uitspreekt dat wordt dan gewoon door de landen overgenomen, wat erg belangrijk is. En de president van de commissie is onmiddellijk daarna gekomen, daar had ik ook woensdag met hem over gesproken, hij had me daar het een en ander over verteld, met in mijn ogen een goed pakket maatregelen, dat wordt in de komende tijd verder uitgewerkt, met een goed pakket maatregelen om die commissaris ook echt de stevigheid te geven waardoor hij in staat is om over de informatie te beschikken en over het instrumentarium om ook daadwerkelijk te kunnen ingrijpen. Nou, dat is goed nieuws.
Ik denk dat de ambitieuze maatregelen die we hebben genomen, in ieder geval een einde heeft gebracht aan de onzekerheid van de afgelopen maanden. Het plan staat. De principes staan, de contouren staan, de cijfers zijn bepaald. Er is een hele grote stap gezet op ieder van de vier onderwerpen. Die genomen maatregelen zijn van groot belang, omdat de schuldencrisis in Zuid-Europa ook voor onze welvaart anders gevolgen zou kunnen hebben.
De EU draagt op dit moment per Nederlander per jaar 3000 euro netto bij aan onze welvaart. Wij voeren 70% van onze uitvoer uit naar landen die onderdeel uitmaken van de Eurozone. Alleen al naar een land als Italië hebben we meer export dan naar alle landen van de BRIC, dus Brazilië, Rusland, India en China bij elkaar. Alleen al naar Italië. Een Europese collega. Dus het goed functioneren van Europa, het goed functioneren van de eurozone is van cruciaal belang, voor onze banen, voor onze pensioenen, voor onze welvaart, voor de toekomst van onze kinderen hier in Nederland. Dinsdag zal ik het debat in de Kamer voeren over de resultaten van de Europese top en ik ga dat debat graag aan.