Akkoord aanpak schuldencrisis 'heel grote stap'

Het akkoord dat de 17 eurolanden hebben bereikt is een grote stap bij de aanpak van de schuldencrisis, zei minister-president Rutte na afloop van de Europese top.

De leiders van de eurozone bereikten in de nacht van 26 op 27 oktober 2011 een akkoord over een allesomvattende aanpak van de schuldencrisis. 'We hebben nu op vier manieren het fundament gelegd onder Europa en ook onze muntunie weer verstevigd', aldus de minister-president.

Rutte noemde allereerst de afspraken over strengere begrotingsdiscipline. 'Het is van groot belang dat afspraak in Europa ook echt afspraak is', aldus Rutte. In de slottekst staat dat de lidstaten zich zullen houden aan de aanbevelingen van de Europese Commissie om financiële stabiliteit en economische groei te bevorderen.

Griekenland

Over de steun aan Griekenland zijn nieuwe afspraken gemaakt. Een onderdeel van het pakket maatregelen is dat de banken de helft van de Griekse schulden kwijtschelden. Het totaalpakket van afspraken gaat leiden tot het teruglopen van de Griekse staatsschuld tot 120% in 2020. Volgens Rutte zijn de afspraken voldoende om de schuld van het Zuid-Europese land houdbaar te maken.

Noodfonds

Verder hebben de Europese leiders afgesproken dat de slagkracht van het Europese noodfonds voor zwakke eurolanden wordt versterkt tot € 1000 miljard. Door de grotere slagkracht kunnen huidige problemen worden opgelost en nieuwe problemen worden voorkomen. Rutte: 'We maken een brandgang die voorkomt dat de problemen van land op land overslaan'.

Tot slot was er voorafgaand aan de eurotop een overleg van de leiders van alle 27 EU-lidstaten. Zij verklaarden dat de banken hun buffers moeten vergroten, waardoor zij de schokken van de schuldencrisis kunnen doorstaan.