Publiek belang kerncentrale Borssele blijft gegarandeerd

Met een aandelentransactie is er een einde gekomen aan een langlopend juridisch conflict tussen de eigenaren van de kerncentrale Borssele. Daarbij zijn afspraken gemaakt zodat de publieke zeggenschap over de kerncentrale blijft gegarandeerd. Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) in een brief aan de Tweede Kamer.

In september 2009 verkochten provincies en gemeenten hun aandelen in Essent aan het Duitse energiebedrijf RWE. Essent was voor 50% eigenaar van de kerncentrale Borssele. De kerncentrale Borssele werd buiten de overname gehouden. De aandelen van Essent werden ondergebracht in een aparte holding.

Aandelentransactie

Door de verkoop van aandelen van ERH aan RWE krijgt het bedrijf 30% van de aandelen in handen. Energiebedrijf Delta neemt 20 procentpunt van de voormalige Essentaandelen over en breidt daarmee haar belang in de kerncentrale uit van 50% naar 70%. Daarbij treedt het ‘convenant publieke belangen kerncentrale Borssele’ in werking.

Publieke zeggenschap over alle aandelen

Minister Verhagen heeft in dat kader afspraken gemaakt met de energiebedrijven die de publieke zeggenschap garanderen over alle aandelen in de kerncentrale, in plaats van alleen over de oorspronkelijke 50% die in bezit was van ERH.

Dit betekent dat de minister bezwaar kan aantekenen tegen een voorgenomen overdracht van aandelen als de publieke belangen daardoor in het geding kunnen komen. Dit kan ertoe leiden dat een door aandeelhouders voorgenomen verkoop van aandelen geen doorgang kan vinden.

Minister Verhagen heeft er vertrouwen in dat de beide energiebedrijven na deze transactie ook goede afspraken zullen maken om samen te werken aan een nieuwe kerncentrale in Borssele.