Persconferentie Rutte na ministeraad 30 september 2011
De persconferentie is te vinden op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid.
Minister-president Rutte:
Deze week zijn belangrijke stappen gezet in de uitwerking van de afspraken van 21 juli. We hebben de goedkeuring van het Finse parlement gezien deze week op woensdag, de Duitse Bonsdag gisteren. Op dit moment hebben 12 van de 17 eurolanden ingestemd met de uitbreiding van de bevoegdheden van het EFSF. Vandaag buigt het Oostenrijkse parlement zich hierover. Ik heb gisteren nog met Werner Faymann, mijn Oostenrijkse collega, ook gesproken in Warschau. Ook het Nederlandse wetsvoorstel is inmiddels klaar en zal volgende week in de Kamer worden besproken. We streven naar een behandeling op korte termijn, zodat de afspraken van 21 juli snel kunnen worden uitgevoerd. Tegelijkertijd is de trojka van EC, IMF en ECB, is bezig in Griekenland en heeft de werkzaamheden hervat. We wachten het rapport over de eventuele uitbetaling van de volgende tranche uit het eerste Griekse pakket wachten wij af. Griekenland moet zijn programma van bezuinigingen, hervormingen, privatiseringen snel en volledig implementeren. En is aan de trojka om te beoordelen en te bepalen of dat ook gebeurt. En als ze kunnen aantonen dat ze alle noodzakelijke maatregelen nemen, dan kan er worden uitgekeerd, maar de trojka gaat daar over.
Misschien goed om nog eens te benadrukken waarom we dit eigenlijk allemaal doen. We doen dit omdat de financiële stabiliteit in de eurozone vooral ook in het Nederlands belang is. In het belang van banen in Nederland, spaargeld in Nederland, de pensioenen in Nederland. Onze boterham wordt voor een belangrijk deel belegd door middel van de buitenlandse handel. De euro is eigenlijk het smeermiddel van deze buitenlandse handel. Het is van groot belang dat deze euro stabiel is. Waarbij wat mij betreft Europese samenwerking niet een soort van verheven ideaal is, maar een heel praktisch en pragmatisch project, realistisch project ook en wat mij betreft is dus ook helemaal geen ruimte voor enige vorm van eurocynisme, maar ook niet zoals ik net zei voor een soort van eurogeloof. Waar het om gaat is, als het om Europa gaat, dat we dat beschouwen als een pragmatische en praktische manier van samenwerken, waarbij we met z'n allen als we het goed aanpakken ook behoorlijk veel geld kunnen verdienen. En door orde op zaken te stellen in de eurozone, zorgen we ervoor dat ook Nederland in de toekomst kan profiteren van het lidmaatschap van de EU. Dat geldt voor nu, maar dat geldt zeker ook voor de toekomst. Op korte termijn zijn we in dit geval bezig met het blussen van deze brand op een hele praktische manier. Dat gaat vooral over Griekenland, maar ik heb ook gesproken met u eerder over de lange termijn visie. We hebben daar een brief over gepubliceerd drie weken geleden, waarbij eigenlijk de kern is dat ook in Europa afspraak afspraak moet zijn. Ik heb daar ook met veel collega's gesproken. Maandag met de Finse collega op het Catshuis, telefonisch, gisteren in Warschau bij de bijeenkomst met de voormalige Sovjetrepublieken die grenzen aan Europa, heb ik er ook over gesproken met veel collega's uit de eurozone. En wat ik merk is dat er steun is voor de Nederlandse plannen en we zullen dus ook verder aan die steun bouwen. Tegelijkertijd, ook over gesproken, niet alleen overigens met collega's in de eurozone, maar ook met landen buiten de eurozone, Fredrik Reinfeldt van Zweden, Nick Clegg was er gisteren, de vicepremier van Engeland was ook gisteren in Warschau, het belang dat je ook naar groei blijft kijken, want het gaat niet alleen over het probleem van de euro, we moeten er ook voor zorgen dat die groei in die EU op gang komt en daarbij blijft het van belang dat we niet alleen partner met de 17, maar ook met de 27, dus met alle landen in de EU. En ook buiten de eurozone zitten belangrijke bondgenoten van ons waar het gaat om die groeiagenda.
Tot slot van mijn kant wil ik zeggen dat ook ik zeer verdrietig ben door het bericht vandaag van het overlijden van Hella Haasse. Voor velen van ons denk ik bijna iemand die we persoonlijk dachten te kennen, door de boeken, maar ook door de persoon die zij was. Ik heb haar overigens nooit persoonlijk ontmoet, maar door de boeken, zoals Oeroeg en Heren van de thee, die ik zelf gelezen heb en die denk ik heel veel Nederlanders gelezen hebben, had je toch altijd het gevoel dat je haar kende, en er is gewoon een heel groot schrijver, ze heeft in 1983 de PC Hooftprijs gekregen voor haar hele oeuvre, in 2004 heeft ze de Prijs van de Nederlandse Letteren gekregen uit handen van de koningin. En de koningin zei bij die gelegenheid dat zij een groot fan van haar is en ik sluit mij daar van harte bij aan. Ze zal gemist worden. Het was voor heel veel mensen denk ik persoonlijk een dierbare en zeer geliefde schrijver.