Verbod op kernproeven moet snel in werking treden
'De verspreiding van kernwapens en andere massavernietigingswapens is een grote bedreiging van de internationale stabiliteit en vrede. Er mogen geen nieuwe kernwapenstaten bijkomen. Daarom moet het verbod op kernproeven snel in werking treden.'
Dat zei minister Rosenthal bij de zevende conferentie over het Comprehensive Test Ban verdrag in New York. Nederland is vice-voorzitter van deze conferentie.
Nederland heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld bij de totstandkoming van dit verdrag. Onder andere met het opstellen en uitonderhandelen van de verdragstekst.
Inmiddels hebben 155 lidstaten het verdrag geratificeerd. Het kan pas in werking treden als het ook wordt geratificeerd door China, Egypte, Israël, India, Indonesië, Iran, Noord-Korea, Pakistan en de VS. Nederland blijft zich daarvoor inspannen.
Ook werkt Nederland nauw samen met Kazachstan, waar honderden nucleaire tests zijn uitgevoerd in het testgebied van Semipalatinsk. Nederland helpt met het opruimen van overgebleven nucleair materiaal, om te voorkomen dat die in handen komen van terroristen, criminele groepen en onverantwoordelijke staten.