Traditie kleurt Prinsjesdag
Traditiegetrouw heeft de krijgsmacht vandaag met een verscheidenheid aan uniformen, ceremoniële tenues en muziekkorpsen Prinsjesdag kleur gegeven. Ruim 2200 Defensiemedewerkers waren bij de plechtigheden betrokken. Elk jaar op de derde dinsdag in september is er een grote rol voor de krijgsmacht weggelegd in de Hofstad.
Koningin Beatrix opende rond 13.15 uur de Staten-Generaal met het uitspreken van de Troonrede. Over het bevorderen van democratische waarden, mensenrechten, stabiliteit en vrede in de wereld sprak de vorstin de volgende woorden: “De Nederlandse mannen en vrouwen die zich in Afghanistan en elders op de wereld daarvoor inzetten, verdienen onze grote steun en waardering.”
Koninklijke rijtoer
Op weg naar de Ridderzaal werd de koningin in de door 8 paarden getrokken Gouden Koets vergezeld door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De kroonprins droeg het bijzondere ceremoniële tenue van de Koninklijke Luchtmacht in de rang van commodore. In de gala-glasberliner zaten prinses Margriet, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, prins Constantijn en zijn echtgenote prinses Laurentien.
Onder meer de detachementen van grenadiers en jagers, cavalerie en marechaussee vormden in de Koninklijke stoet een ere-escorte. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers voerden de stoet aan.
Langs de route van de Koninklijke rijtoer stonden honderden militairen van alle krijgsmachtdelen opgesteld. Het Fanfarekorps van de Koninklijke Landmacht Bereden Wapens, het Fanfarekorps Nationale Reserve en het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee begeleidden de militairen en luisterden het ceremonieel vanaf Paleis Noordeinde naar het Binnenhof muzikaal op.
Gele Rijders
Een saluutbatterij van de 11e Afdeling Rijdende Artillerie, ‘Gele Rijders’, gaf vanaf het vertrek van de koningin vanaf Paleis Noordeinde tot aan haar terugkeer elke minuut een saluutschot af op het Malieveld in Den Haag. Al tijdens de regering van Koning Willem II (1840-1848) reed deze eenheid voorop in de Koninklijke stoet bij de opening van de Staten-Generaal.
Militair ceremonieel
Hoewel het weer er af en toe dreigend uitzag, bleef het droog in de Hofstad. De duizenden belangstellenden die naar de binnenstad waren gekomen genoten van de rijtoer en de traditie van het militair ceremonieel.
Het merendeel van de militairen die betrokken zijn bij het militaire ceremonieel op Prinsjesdag staan aangetreden in het Dagelijks Tenue. De eenheden die opgesteld staan op het Binnenhof, Paleis Noordeinde en in de Koninklijke stoet zijn gekleed in het Ceremonieel Tenue. Deze laatste tenues zijn een verwijzing naar de Nederlandse militaire krijgsgeschiedenis en worden gedragen tijdens bijzondere gebeurtenissen zoals Prinsjesdag.
Het verzamelen en kleden van de militairen vond dit jaar voor het eerst plaats in het Kyocera (ADO) stadion in Den Haag. Voorgaande jaren gebeurde dit op verschillende militaire kazernes in het land.