Effectiever internationaal optreden nodig voor Somalië
Nederland blijft bijdragen aan de antipiraterijmissies en blijft bereid noodhulp te geven voor Somalië, als dat nodig is. Maar het kabinet zet zich ook in voor meer stabiliteit op het land. Dit is niet alleen in het belang van de Somalische bevolking maar ook in het Nederlandse belang.
Dat staat in de brief over de Nederlandse inzet voor bevordering van de stabiliteit in Somalië. De Nederlandse inzet op het land bestaat voornamelijk uit diplomatiek overleg en programma’s voor veiligheid, staatsopbouw en humanitaire hulp van de Europese Unie en de Verenigde Naties. De internationale gemeenschap doet al veel, maar de aanpak is nog onvoldoende succesvol.
De EU moet als grootste donor van Somalië meer met één mond spreken en verschillende hulpprogramma’s moeten beter op elkaar aansluiten. ‘Het is hoog tijd dat er EU-breed een integrale en concrete benadering komt voor Somalië die past binnen het kader van een bredere strategie voor de Hoorn van Afrika’, zegt staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken.
Nederland draagt ook rechtstreeks bij aan de veiligheid en opbouw in Somalië. Bijvoorbeeld met inzet van geld en Nederlandse trainers voor Burundese en Ugandese militairen van AMISOM, de vredesmissie van de Afrikaanse Unie.
De komende jaren breidt Nederland de bijdrage aan kleinere ontwikkelingsprogramma’s in veilige gebieden uit. Het gaat bijvoorbeeld om verbeteren van de veiligheid voor burgers door trainingen voor de lokale politie en om landbouwprojecten, om mensen weerbaarder te maken tegen natuurrampen en droogte.
Somalië wordt al ruim twintig jaar verscheurd door een burgeroorlog. Door gebrek aan effectief en legitiem gezag hebben internationale criminaliteit, piraterij en terrorisme er de ruimte. Vanwege de onveiligheid hebben hulpverleners moeilijk toegang tot de ruim 4 miljoen slachtoffers van de hongersnood. Tijdens zijn recente bezoek aan Mogadishu riep staatssecretaris Knapen de Somalische autoriteiten op alles in het werk te stellen om de veiligheid van hulpverleners en de slachtoffers te garanderen.
De oplossing voor de uiterst complexe situatie in het land ligt bij de Somaliërs zelf. Onlangs hebben de partijen concreet afgesproken wat de komende jaren moet gebeuren: een nieuwe grondwet, werken aan verzoening, verbetering van veiligheid, het bestuur en de bestrijding van corruptie. Nederland en de rest van de internationale gemeenschap helpen daarbij. Maar niet onvoorwaardelijk: de Somalische autoriteiten moeten zich aan de afspraken houden. Onvoldoende voortgang zal gevolgen hebben.