Nederlandse overheid stelt data beschikbaar voor (her)gebruik

Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) geeft vandaag de aftrap voor het open data portaal van de Nederlandse overheid. Via het opendataportaal, kan iedereen openbare overheidsgegevens vinden en hergebruiken.

De overheid beschikt over grote hoeveelheden informatie over bijvoorbeeld milieu, gebouwen, de bevolking en infrastructuur. Sommige gegevens mogen door iedereen gebruikt en verspreid worden: dat zijn open data. Ondernemers kunnen open data gebruiken voor het ontwikkelen van allerlei producten. Dat gebeurt nu al. Zo gebruikt de website Buienradar.nl gegevens van het KNMI en presenteert de site Weetmeer.nl gegevens van onder andere het CBS, de Kiesraad of het Kadaster.

Apps voor Nederland

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Tijdens het PICNIC-festival, een driedaags evenement gericht op het ontwikkelen van innovatieve en creatieve oplossingen voor mens, maatschappij en bedrijfsleven, werden de deelnemers uitgenodigd hierover na te denken en deel te nemen aan de wedstrijd ‘Apps voor Nederland’. Deze drie maanden durende nationale wedstrijd staat in het teken van het bedenken van slimme en innovatieve computerapplicaties (apps) met open overheidsdata. De wedstrijd is een initiatief van de ministeries van EL&I, BZK en OCW.

Simpel en snel

Het open data portaal moet dé toegangspoort worden waarachter alle overheidsinformatie simpel, snel en gratis of tegen geringe kosten te vinden is. Minister Donner sprak in zijn videoboodschap over een begin. 'Er zal steeds meer overheidsinformatie beschikbaar komen die steeds beter vindbaar is en daardoor ook steeds toegankelijker wordt. Vervolgens is het aan de gebruikers om die informatie op een creatieve, innovatieve en effectieve manier om te zetten in toepassingen waar we allemaal iets aan hebben.'

Meerwaarde

Hergebruik van overheidsinformatie kan niet alleen leuk en nuttig zijn, het heeft ook economische meerwaarde. Zo blijkt uit een studie in opdracht van de Europese Commissie dat de toegevoegde waarde van het hergebruik van openbare gegevens jaarlijks zo’n 27 miljard euro kan zijn.