Op naar meer geletterden in Nederland
De groep geletterden in Nederland moet worden vergroot. Nog te veel mensen hebben moeite met lezen en schrijven. Daarom lanceerde minister Marja van Bijsterveldt (OCW) op 8 september – Wereldalfabetiseringsdag – het actieplan laaggeletterdheid 2012-2015. Zij overhandigde toen het plan aan Prinses Laurentien tijdens de uitreiking van de Alfabetiseringsprijzen in de Ridderzaal. “Afgelopen jaren is laaggeletterdheid een bespreekbaar thema geworden. De bodem is gelegd om verder te kunnen oogsten”, aldus de minister.
Het actieplan is het vervolg op het Aanvalsplan Laaggeletterdheid 2006-2010. Met het nieuwe plan legt het kabinet meer nadruk op taal- en rekenlessen voor laaggeletterden die in het volwassenonderwijs een cursus volgen. Ook moeten meer laaggeletterden op de werkvloer worden bereikt om uiteindelijk met succes een taalcursus af te ronden. Om de aanpak van de afgelopen jaren te bevorderen, stemmen het bedrijfsleven en de overheid de samenwerking beter op elkaar af.
Om dit mogelijk te maken, stelt het kabinet vanaf 2011 jaarlijks 4 miljoen euro beschikbaar. Dit komt ten goede aan onder meer de volwasseneducatie van roc’s, de ontwikkeling van digitale leermiddelen, bestaande projecten en nieuwe initiatieven van onder meer het steunpunt taal en rekenen mbo en stichting Lezen & Schrijven.
Pilots
Daarnaast starten in 2012 6 pilots in verschillende regio’s waarbij speciaal opgeleide taalcoaches aan de slag gaan om de taalachterstand van collega’s of buurtgenoten (weer) op peil te brengen. De taalcoaches zullen laaggeletterden begeleiden bij hun leertraject aan de hand van eenduidige en erkende leermethodes. De pilots zijn geïnspireerd op positieve ervaringen met initiatieven uit het Verenigd Koninkrijk, het zogenaamde Skills for Life programma.
Kunst van lezen
In aanvulling op het nieuwe actieplan laaggeletterdheid lanceert het kabinet tevens een nieuw actieplan Kunst van Lezen. Dit programma is erop gericht om het lezen te bevorderen onder kinderen en ouders via scholen en bibliotheken. In het actieplan staat de kennismaking met de wereld van de literatuur centraal. Tot 2016 stelt het kabinet jaarlijks bijna 3 miljoen euro beschikbaar.