Toenemende acceptatie van homoseksualiteit

Nederland is internationaal nog altijd koploper in de wereld wat betreft acceptatie van homoseksualiteit. In 2010 stond 90% van de Nederlandse bevolking positief tegenover homoseksualiteit; in 2006 was dat nog 85%. Deze en andere conclusies staan in twee onderzoeksrapporten die het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag 6 september heeft uitgebracht. Minister van Bijsterveldt, opdrachtgever van de onderzoeken, is voorzichtig opgetogen over de resultaten: ‘De acceptatie van homoseksualiteit neemt toe. Dat is een goede zaak, maar geen rustig bezit. Inzet blijft nodig.’

Monitoren

Het SCP volgt op verzoek van OCW de ontwikkelingen in de acceptatie van homoseksualiteit en brengt hier periodiek rapportages over uit. Acceptatie van homoseksualiteit in Nederland 2011 beschrijft de huidige stand van zaken en trends. Nederland vormt samen met Denemarken en Zweden de top drie van de landen met de beste sociale acceptatie van lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (lhbt’ers). Het aandeel onder orthodox-religieuzen, niet-westerse migranten en jongeren in Nederland dat moeite heeft met homoseksualiteit is echter nog groot. Dit vraagt extra aandacht.

Werkvloer

Een tweede rapport - Gewoon aan de slag, de sociale veiligheid van homoseksuele mannen en vrouwen - zoemt in op de acceptatie van lhbt’ers op de werkvloer. Belangrijkste conclusie uit dat rapport is dat in Nederland de meerderheid (8 op de 10) van de homoseksuele mannen en lesbische vrouwen op het werk ‘uit de kast’ is. Echter, naast de 20% die op het werk dus niet open is over de seksuele voorkeur wordt 14% van de openlijk homoseksuele mannen en 5% van de openlijk lesbische vrouwen op hun werk geconfronteerd met negatieve reacties op hun seksuele voorkeur. Of sprake is van een toe- of afname is nog niet te zeggen: het is voor het eerst dat door het SCP op dit deelonderwerp uitvoerig onderzoek is gedaan. Het kabinet investeert flink om de sociale veiligheid van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen op de werkvloer te verbeteren via ondersteuning van de landelijke gay-straightalliantie van FNV en Company Pride Platform.