Te veel Europa vervreemdt, te weinig Europa werkt niet
'Voorbij de eurofilie van weleer en het Euro-chagrijn van recentere datum is het onze dure plicht, en moet het ook onze ambitie zijn iets goeds te maken van dit deel van de wereld waar wij wonen, leven en werken. Dat is Europees belang en dat is ons belang in Europa.' Met die woorden opende staatssecretaris Ben Knapen het academisch jaar van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Volgens Knapen staat de eurozone op het punt om een stevige stap voorwaarts te zetten, of zich door omstandigheden in een hoek te laten drukken. Voor Nederland is een stabiele euro cruciaal. 'Daar hangen banen vanaf, daar hangen pensioenen vanaf. Zeker is dat er voor een stabiele euro dingen moeten veranderen. Maar als we willen dat de afspraken worden nagekomen, dan heeft de euro onafhankelijk gezag met tanden nodig.'
Volgens Knapen gaat een Europa waarin niet de lidstaten, maar de Unie de uiteindelijke soeverein is de spankracht van Europa op dit moment verre te boven. Knapen vindt dat het Europees Parlement en de Europese Commissie te lichtvaardig omgaan met dit risico.