Persconferentie Rutte na ministerraad 2 september 2011

MINISTER-PRESIDENT RUTTE
Gisteravond was ik, zoals u weet, op de top over Libië in Parijs. Over de toekomst van Libië. Op korte termijn staat daarbij voorop dat er een eind moet komen aan het bloedvergieten. Dat is absoluut prioriteit. Veiligheid voor de Libiërs en leniging van de ergste nood. Het doel is natuurlijk dat Libië zo snel mogelijk een nieuw begin kan gaan maken. Nederland heeft de VN gevraagd om 2 miljard aan Libische tegoeden te ontdooien. Dat geld komt dan ter beschikking van de Overgangsraad. Net als de middelen van andere landen waarvan ook gevraagd is die te ontdooien. Ik heb gisteren opgeroepen in de vergadering om met elkaar ons sterk te maken, ook in New York bij het sanctiecomité om dit mogelijk te maken. Verder komt door de tussenkomst van Nederland voor honderden miljoenen aan brandstof beschikbaar voor de Overgangsraad. We werken daarbij nauw samen met het bedrijfsleven. En we willen graag helpen om de veiligheid in Libië te verbeteren. Bijvoorbeeld met ontmijningsprojecten. Er zijn veel landmijnen. Er is veel niet tot ontploffing gekomen munitie. Voorkomen moet worden dat onschuldige burgers slachtoffer worden van de mijnen en van die niet geëxplodeerde munitie. Het is natuurlijk belangrijk dat de Libiërs zelf aangeven wat ze nodig hebben, wat ze noodzakelijk vinden in deze fase. Het is een in potentie zeer welvarend land, met grote natuurlijke hulpbronnen. Het land heeft in een potentie een mooie toekomst. Het is natuurlijk vooral aan Libië zelf om die toekomst te pakken, om het land weer weder op te bouwen. En ik denk dat door de conferentie in Parijs, de internationale gemeenschap, zestig landen waren bij elkaar, veel multilaterale organisaties daarbij, dat Libië een stevige steun in de rug heeft gekregen.

Vandaag hebben we in de ministerraad, naast Libië, ook stil gestaan bij de situatie in Syrië. We zijn blij met de instemming van een olie-embargo tegen dat land. Wij hebben ons daar in de EU ons steeds sterk voor gemaakt. Het is nu van belang dat het regime in het hart wordt getroffen, in het financiële hart. De sancties zijn nadrukkelijk gericht tegen dat regime en uiteraard niet tegen de bevolking. Het gaat hierbij om een verbod op de import van ruwe olie en van olieproducten uit Syrië. Maar er komt ook een verbod op de financiering en de verzekering van olietransporten en dat heeft weer als effect dat het niet alleen een embargo is wat de EU instelt, maar het heeft daarmee ook effect op niet-EU-landen. Want ook voor hen zal het daarmee moeilijker worden om uit Syrië te importeren. U weet dat ook de sanctielijst wordt uitgebreid met enkele personen en bedrijven die het regime financieel steunen. Voor het eerst staat hier nu ook een Syrische bank bij. En ten slotte kan ik u melden dat de EU de samenwerking met het Syrische regime volledig zal stopzetten. Wat ons betreft: het doel zo snel mogelijk een einde aan de brute repressie en het geweld tegen de Syrische bevolking en wij hopen van harte dat deze sancties, dat verwachten we ook, daaraan een bijdrage zullen leveren.

Nou, vandaag was verder de agenda van de ministerraad overzichtelijk in die zin dat we vorige natuurlijk inhoudelijk de laatste hand hadden gelegd aan de begroting. Vandaag was het vooral zaak nog een aantal technische beschouwingen eraan te wijden en daarmee is het stuk helemaal af. Bij Prinsjesdag komen al die dingen terug zoals u weet.
Wij hebben ook een besluit genomen over de herziening van de rechtbanken en de gerechtshoven. Een van de erfenissen uit de Napoleontische tijd. Die blijft in de kern overeind, maar we gaan hem wel wat vereenvoudigen. Ik verwijs u op dat punt naar de uitgereikte persberichten. Zo hebben we het vorige week over 1848 gehad, Thorbecke. Hier in het hart van de periode 1805-1813 waarin deze dingen tot stand zijn gekomen.
En nu zijn we ons aan het voorbereiden op de fractieweekenden. Ik dacht dat de PvdA al klaar, maar in ieder geval het CDA vanavond en morgen. De VVD ook. Ik zal morgenochtend ook aanschuiven. Ik meen dat het in Zeist is. En daarmee gaat het politieke seizoen finaal van start. En ik zou zeggen, ook voor u: vol aan de bak.