Vooral Defensiecomplexen in Den Haag sluiten
Tussen 2012 en 2016 gaat een aantal Defensiecomplexen dicht. Minister Hans Hillen heeft vandaag bekend gemaakt dat onder meer de Beatrixkazerne in Den Haag, onderkomen van de Koninklijke Marechaussee, en de Van Hornekazerne in Weert, thuisbasis van de Koninklijke Militaire School, moeten sluiten.
De clusters met kantooraccommodatie van Defensie worden op verschillende plaatsen in Nederland ingericht, zoals in Den Haag, Utrecht, Den Helder en Breda.
In Den Haag worden als gevolg van de personeelsreducties daarnaast ook het Instituut Defensieleergangen (IDL), de Prinses Juliana Kazerne (PJK), de Alexanderkazerne en enkele kantoren afgestoten. Het betrokken Defensiepersoneel is eerder vandaag op de hoogte gesteld van de opzet.
Bij het opstellen van het plan is gestreefd naar het behouden van goede combinaties van objecten en een vergaande clustering van kleinere eenheden op grotere, goed bereikbare locaties, waarbij kan worden gebruikgemaakt van gemeenschappelijke diensten, zoals bewaking en beveiliging, facilitaire dienstverlening, recreatieve faciliteiten, medische voorzieningen en legering. Dat heeft ertoe geleid dat ook de Nassau Dietzkazerne (Budel), Kamp Nieuw Milligen (Uddel), Eygelshoven en het Defensiecomplex op de voormalige Vliegbasis Twenthe gaan sluiten.
Amsterdam en Doorn
Voor een aantal kazernes en terreinen is er nog geen zekerheid te geven, omdat er nog overleg met de betrokken bestuurders plaatsheeft. Het gaat dan om Vliegbasis Eindhoven, de vestiging van het DienstenCentrum Human Recources (DCHR) in Enschede, het Marine Etablissement Amsterdam (MEA) en de marinierskazerne in Doorn. Op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn zijn nieuwe investeringen nodig en bestaan geen mogelijkheden om uit te breiden. Er is nu een onderzoek gaande om de marinierskazerne in Zeeland onder te brengen.
Sluiting van een complex betekent overigens niet dat een eenheid per definitie ophoudt met bestaan. De functies van het Instituut Defensie Leergangen gaan bijvoorbeeld naar de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) te Breda. De KMS gaat naar Ermelo.
Integraal plan
Eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar komt er een integraal plan voor de belegging van de Defensiecomplexen. Ook voor de medewerkers die werkzaam zijn op locaties die open blijven, is het niet zeker dat zij op die specifieke locatie gevestigd blijven.
De bezuinigingen nopen Defensie opnieuw kritisch te kijken naar al haar infrastructuur en vastgoed. De gebouwen en terrein moeten nog efficiënter worden gebruikt. Het Herbeleggingsplan krijgt in 2 opzichten nog een vervolg: in de eerste plaats zullen de Defensieonderdelen plannen uitwerken om de opslag en ook het aantal opslaglocaties te verminderen. In de tweede plaats worden de verdere gevolgen van de reorganisatie van Defensie voor de belegging in kaart gebracht