Grote diversiteit bij nominaties Veilige Publieke Taak AWARD 2011
Van de 42 inzendingen die dit jaar meestreden om de Veilige Publieke Taak AWARD 2011 heeft de jury drie zeer verschillende organisaties en methodes voor de aanpak van agressie en geweld tegen werknemers genomineerd. De genomineerden zijn de Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt in Spijkenisse, het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie Utrecht in Utrecht en Emergis, een centrum voor geestelijke gezondheidszorg in Goes. Op 6 oktober 2011 kiezen bezoekers van de VPT Beurs de winnaar van de AWARD. De prijs bestaat uit een beeld en een geldbedrag van 25.000 euro.
Voor het derde jaar op rij konden organisaties met een publieke taak die werk maken van de aanpak van agressie en geweld tegen hun werknemers, meestrijden om de Veilige Publieke Taak AWARD. Met de prijs wil het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werkgevers met een publieke taak stimuleren tot maatregelen die agressie en geweld verminderen. Kans op de AWARD maken organisaties die een effectieve en inspirerende aanpak van agressie en geweld tegen hun medewerkers laten zien. Zo stimuleren zij andere organisaties het goede voorbeeld te volgen.
De jury heeft dit jaar uit 42 inzendingen – een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar - een keuze gemaakt. De inzendingen kwamen uit alle sectoren met een publieke taak. Belangrijke nieuwkomers, gelet op hun eigen expertise in de aanpak, waren de sector onderwijs met drie inzendingen, een grote woningcorporatie en de IND. Tussen de inzendingen constateerde de jury grote verschillen in de aanpak, in de fase waarin het project zich bevond en in de omvang van de projecten. Zo waren er opvallend veel kleinschalige projecten rond de aanpak van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Hier is de jury zeer tevreden over. Vanwege deze verscheidenheid zullen alle inzendingen te zien zijn op de VPT Beurs.
De jury heeft de volgende inzendingen genomineerd:
Justitiële Jeugdinrichting De Hartelborgt. Binnen deze inrichting zijn geregeld incidenten waarbij een jeugdige zich (plotseling) tegen de medewerker keert. Door duidelijke grenzen te stellen aan het gedrag en de bagage van een mentale en fysieke training, treedt het personeel hier tegenop. Daarnaast heeft de medewerker een pedagogische band met de jeugdige en zal na elk incident weer verder moeten met deze jeugdige. Om die relatie te herstellen wordt na een ernstig incident bemiddeling ingezet. De effecten van deze ‘herstelbemiddeling’ worden als positief ervaren.
Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (RVS) Utrecht. Kenmerkend voor de Utrechtse VPT-aanpak is dat het project van meet af aan is gericht op onderlinge samenwerking van gemeentelijke diensten, lokale organisaties, politie en Openbaar Ministerie, en het gezamenlijk uitdragen van een norm over omgaan met agressie in de publieke ruimte. Deze gemeentelijke aanpak – ontwikkeld in de stad Utrecht – kan nu in alle 26 gemeenten in de regio Utrecht met steun van bureau RVS worden gebruikt.
Emergis, centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Beter met elkaar omgaan, het creëren van een gezonde omgeving en het terugdringen van separaties en agressie zijn voorbeelden van stappen die zijn gezet om meer veiligheid te creëren. Inmiddels zijn 1.100 medewerkers getraind in het voorkomen van agressie en het reageren op crises. Separeerruimten zijn gesloten en personeelsposten zijn getransformeerd van gesloten naar open. Per 1 oktober starten veiligheidsteams waarin hooggekwalificeerde hulpverleners bij dreigende agressie direct worden ingezet.
De drie genomineerden zijn geselecteerd door een jury bestaande uit mw. drs. G.T.C. Bonhof (collegevoorzitter Hogeschool Utrecht en vice-voorzitter HBO-raad), mw. E. Snoey (oud-voorzitter Abvakabo FNV), mw. A. Jorritsma-Lebbink (voorzitter bestuur VNG en burgemeester van Almere), mw. drs. M.A.M. Barth (voorzitter GGZ Nederland), dhr. F.J. Heeres (korpschef politie Midden en West Brabant), mw. M. van Haaren (oud-gedeputeerde provincie Gelderland), onder voorzitterschap van mw. ing. R.M. van Erp-Bruinsma (Secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).