Brein Uruzganmilitair na jaar hersteld
Bij militairen die in Uruzgan dienden is het brein na een jaar volledig hersteld van blootstelling aan continue stress. De angst- en waakzaamheidscentra in de hersenen bleken in de fase na terugkeer wel verhoogd actief.
Dat toont een onderzoek van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit is uitgevoerd met kolonel Eric Vermetten, directeur van het Onderzoekscentrum van de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg in Utrecht, evenals met het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry.
Effect
Een groep van 36 militairen die deelnam aan de ISAF-missie in Zuid-Afghanistan werd gedurende 1,5 jaar onderzocht. Vóór en na deelname aan de missie werd hun hersenactiviteit gemeten en vergeleken met een even grote controlegroep van militairen die in Nederland bleef, maar wel een vergelijkbare gevechtstraining kreeg. Het is voor het eerst dat de effecten van oorlogsstress zo uitgebreid gecontroleerd en onderzocht zijn.
Alarmcentra
Hoewel het alarmcentrum van de hersenen na een jaar volledig tot rust kwam, was aan subtiele veranderingen wel te zien dat de hersenen de ervaring blijvend hadden opgeslagen. Volgens de onderzoekers kan dit mogelijk de reactie op toekomstige dreigende gebeurtenissen beïnvloeden.
Radboud-onderzoeker Guido van Wingen: 'De activiteit van het alarmcentrum van het brein herstelt volledig, wat suggereert dat de verhoogde signaleringsfunctie na afloop van de oorlogsomstandigheden weer normaliseert. Het is wel zo dat de manier waarop dat alarmcentrum wordt gereguleerd blijvend lijkt te zijn veranderd door de opgedane ervaringen. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat de hersenen waarschijnlijk anders reageren op een volgende stressvolle situatie.'