Atsma opent landingsbaan en start glasinzameling op Bonaire

Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) opent vandaag op Bonaire de gerenoveerde landingsbaan van Flamingo Airport. De renovatie was noodzakelijk om weer aan de internationale veiligheidseisen te voldoen. ‘’Jaarlijks doen een half miljoen passagiers dit vliegveld aan, sommigen op doortocht, de meesten om te genieten van dit prachtige eiland. Een renovatie was dus snel nodig’’, aldus Atsma. Daarnaast geeft de staatssecretaris samen met gedeputeerde Delno Tromp het startsein voor het systeem van glasinzameling op Bonaire.

Landingsbaan

Het bezoek van Atsma staat in het teken van de nieuwe verantwoordelijkheidsverdeling nu Curaçao en Sint Maarten sinds oktober 2010 de landstatus verkregen hebben en Bonaire, Saba en Sint-Eustatius bijzondere gemeenten van Nederland zijn geworden. Atsma reist na zijn bezoek aan Bonaire door naar Aruba waar hij met de ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten afspraken maakt op het gebied van luchtvaart en scheepvaart.

De renovatie van de landingsbaan op Flamingo Airport was noodzakelijk omdat de 2880 meter lange landingsbaan in slechte staat verkeerde. De Nederlandse rijksoverheid heeft de renovatie bekostigd (circa 12 miljoen euro).  Dankzij een goede samenwerking tussen Nederland, het Openbaar Lichaam Bonaire, Flamingo Airport, de Inspectie Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat en Netherlands Airport Consultans BV (NACO) is de renovatie geslaagd. De luchthaven kon tijdens de werkzaamheden overdag gewoon open blijven. Atsma: ‘’Vandaag vieren we dat deze klus geklaard is. Met de renovatie van de landingsbaan zetten we een belangrijke stap voor deze luchthaven, de veiligheid, voor heel Bonaire en voor heel Caribisch Nederland’’, aldus Atsma.

Glasinzameling

Staatssecretaris Atsma en gedeputeerde Tromp starten het systeem van glasinzameling door de eerste glasbak op Bonaire in gebruik te nemen. In totaal worden er 18 glasbakken op het eiland geplaatst waar bewoners hun glas kunnen afleveren. Ook voor de horeca is er een systeem opgezet: het glas wordt daar opgehaald en verzameld.

Atsma prijst het initiatief van afvalinzamelbedrijf Selibon en Tourism Corporation Bonaire omdat het bijdraagt aan een schoner en mooier Bonaire. Alle drank, behalve drinkwater, wordt op het eiland geïmporteerd waardoor er elk jaar een berg glas van 3000 M3 overblijft. Dit is een laag van een halve meter hoog met het oppervlak van een voetbalveld. Het is de bedoeling dat het glas vanaf nu verzameld en wordt hergebruikt. Het glas wordt verwerkt waarna het gebruikt kan worden bij het aanleggen van wegen en bij de bouw.