Nederland en China zien goede mogelijkheden voor handel en investeringen
Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft met zijn Chinese ambtsgenoot vice-minister Zhong Shan van Handel gesproken over de goede handelsmogelijkheden die beide landen elkaar te bieden hebben. Tijdens het gesprek werden ook afspraken gemaakt over het bouwen van duurzame steden.
Het gesprek vond plaats tijdens de bijeenkomst van het Sino Dutch Joint Economici Comittee (JEC) in Den Haag.
Investeringen bevorderen
Tijdens het gesprek met vice-minister Zhong benadrukte staatssecretaris Henk Bleker dat Chinese investeringen in Nederland meer dan welkom zijn. Minister Verhagen ondertekende tijdens zijn bezoek aan Peking in mei 2011 een samenwerkingsverdrag waarin staat dat China en Nederland wederzijdse investeringen zullen bevorderen.
Volgens Zhong leveren Nederlandse investeerders een waardevolle bijdrage aan China. Er zijn circa 2000 Nederlandse ondernemingen gevestigd in China en de Chinese markt zal de komende jaren volop kansen blijven bieden voor Nederlandse investeerders.
Landbouwindustrie
China is een interessante groeimarkt voor de Nederlandse landbouwindustrie. De laatste jaren kende het land talloze voedselschandalen met als gevolg dat de vraag van de Chinese middenklasse naar kwaliteitsproducten uit het buitenland snel toeneemt. Bleker vertelde tijdens de ontmoeting met vice-minister Zhong over de grote aandacht die Nederland heeft voor voedselkwaliteit en voedselveiligheid. Daarnaast bracht hij de belangen van de Nederlandse zaad- en plantgoedsector en de kalfsvleessector onder de aandacht.
Duurzame steden
Bleker en Zhong spraken ook af dat de samenwerking tussen de TU Delft en de Universiteit van Harbin in Shenzhen zal worden geïntensiveerd. De Chinese stad Shenzhen is van plan om het Longgang district te ontwikkelen tot een eco-city waar de transitie naar een kenniseconomie en een duurzame stad samen worden ontwikkeld. Deze samenwerking biedt kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen om nieuwe concepten, innovaties en ontwikkelingen op het gebied van duurzame steden samen te brengen.
Sino Dutch Joint Economic Committee
Het Sino Dutch Joint Economic Committee (JEC) wordt één keer per jaar gehouden, om-en-om in China en in Nederland. Het doel van de JEC is het bevorderen van de export en het stimuleren van Chinese investeringen en technologische samenwerkingsverbanden. Nederland is samen met Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het enige land met een dergelijk bilateraal overleg met China.