Stevigere aanpak van geweld tegen werknemers met een publieke taak
Het kabinet schroeft met een hogere ambitie en een steviger inzet de aanpak van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak op. Gecombineerd met de voortzetting van de aangescherpte aanpak van strafbare feiten zullen daders meer te maken krijgen met andere maatregelen, zoals het betalen van de schade, staken van de dienstverlening en het opgelegd krijgen van een pand- of gebiedsverbod. Daarmee moet in 2015 het aantal incidenten met minimaal een kwart zijn verminderd. Dat schrijven de ministers Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer.
Twee op de drie werknemers met een publieke taak hebben te maken gehad met agressie en geweld. Wel zijn er verschillen. Op basis van de tussenmeting uit 2010 en de voorlopige cijfers van de meting van 2011 gaat het bij een aantal sectoren zoals Rijk en gemeenten de goede kant op, terwijl andere sectoren achterblijven. Het Programma Veilige Publieke Taak 2011-2015, dat onder verantwoordelijkheid van minister Donner wordt uitgevoerd, spoort alle werkgevers met een publieke taak dan ook aan een veiligheidsbeleid te voeren en te handhaven. In verschillende regio’s pakken werkgevers met een publieke taak, zoals openbaar vervoersbedrijven, ambulancediensten, ziekenhuizen en gemeenten, samen met politie en openbaar ministerie agressie en geweld al met een programma aan. Deze samenwerking wordt de komende periode uitgebreid naar heel Nederland.
De aanpak behelst het formuleren van een duidelijke norm van ontoelaatbaar gedrag, het verhogen van de meldings- en aangiftebereidheid zodat de pakkans van de dader toeneemt en het altijd geven van een passende reactie. Politie en OM hanteren sinds 1 april 2010 overal hetzelfde beleid, de Eenduidige Landelijke Afspraken (ELA), wat bijdraagt aan een snelle, eenduidige en heldere strafrechtelijke afhandeling.
Het programma Veilige Publieke Taak werkt daarnaast samen met de sectoren aan concrete maatregelen om agressie en geweld te voorkomen. Zo kan bijvoorbeeld het lokale bestuur de aanpak van agressie en geweld onderdeel laten uitmaken in de voorwaarden voor uitvoeringsinstellingen en aanvullende voorwaarden stellen bij het verstrekken van subsidies of vergunningen voor evenementen.