Nieuwe wetgeving per 1 juli 2011
Het ministerie van Veiligheid en Justitie komt per 1 juli 2011 met een aantal nieuwe wetten.
Het openbaar ministerie krijgt meer mogelijkheden om financieel onderzoek te doen naar het vermogen van een crimineel die probeert aan zijn betalingsverplichting uit een Plukze-maatregel te ontkomen. Ook kan het openbaar ministerie in meer gevallen bij schijnconstructies beslag leggen en worden de mogelijkheden om voorwerpen verbeurd te verklaren uitgebreid. De nieuwe regeling gaat op 1 juli 2011 in en vult de huidige ontnemingswetgeving aan.
De huidige, preventieve toets bij de oprichting van een onderneming wordt afgeschaft. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat deze vorm van toezicht in de praktijk niet goed werkt. Daarvoor in de plaats komt een nieuw systeem van doorlopende controle van rechtspersonen.
Een andere wet die in werking treedt, maakt het voor gemeenten mogelijk een machtiging van de kantonrechter te krijgen om zich in de vergadering van een vereniging van eigenaren te mengen. De gemeente kan de vergadering organiseren, het woord voeren en voorstellen doen die betrekking hebben op het onderhoud van het gebouw.
Ook wachten met betalen van een boete wordt duurder: de procentuele opslag bij de eerste en tweede aanmaning gaat op 1 juli 2011 omhoog.
Verder kan bij jeugddetentie of een maatregel plaatsing in een jeugdinrichting (PIJ-maatregel) verplichte nazorg worden opgelegd. De kinderrechter kan vanaf 1 juli naast de jeugdreclassering, ook de volwassenenreclassering aanwijzen als verantwoordelijke voor de ondersteuning van de tenuitvoerlegging van de gedragsmaatregel.
Tot slot gaat de kantonrechter meer zaken behandelen. Op dit moment worden nog zaken met een waarde tot 5.000 euro aan de kantonrechter voorgelegd. Dit bedrag gaat met ingang van 1 juli omhoog naar 25.000 euro. Ook wordt de kantonrechter bevoegd in alle geschillen over consumentenkrediet (dat zijn leningen tot 40.000 euro) en consumentenkoop. Hierdoor wordt het voor burgers gemakkelijker om deze zaken aan de rechter voor te leggen.
Bovengenoemde wetten treden per 1 juli 2011 in werking.