'Europese aanbesteding moet eenvoudiger en eerlijker'

We moeten de Europese aanbestedingsregels eenvoudiger en eerlijker maken. De ingewikkelde aanbestedingsprocedures kosten onnodig veel belastinggeld en geven MKB'ers vaak het nakijken. Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie donderdag 30 juni 2011 in de openingstoespraak van een conferentie over aanbesteding van de Europese Commissie in Brussel.

Offerte

Nationale overheden zijn verplicht voor opdrachten van meer dan 125 duizend euro niet alleen bedrijven in eigen land, maar binnen de hele EU te vragen een offerte in te dienen. Liefst 17 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de Europese Unie wordt via aanbesteding uitgegeven. Daarvan gaat echter maar één dertigste naar bedrijven uit een ander land.

Regels versimpelen

'De kosten van de procedure zijn soms bijna een derde van de waarde van de opdracht zelf. Dat is van de gekke in deze tijd van bezuinigingen,' aldus minister Verhagen. 'Als we de regels versimpelen scheelt dat niet alleen belastinggeld. Het geeft ook ondernemers de ruimte. MKB'ers krijgen dan een eerlijke kans op opdrachten van de overheid, ook over de grens.'

Minder papierwerk

Nederland pleit binnen de EU voor het optrekken van de grens voor Europees aanbesteden, bijvoorbeeld naar 400 duizend euro, maatwerk in plaats van standaardregels, en minder papierwerk voor ondernemers. Zo zou een bedrijf pas alle documenten hoeven te overleggen dat het voldoet aan alle voorwaarden als het de opdracht echt heeft gekregen; niet als het alleen meedingt.

Innovatie stimuleren

Nederland steunt de inzet van Europees commissaris Barnier voor de Interne Markt om de aanbesteding te moderniseren. Het moet innovatie stimuleren, de verschuiving naar een duurzame economie bevorderen en een gelijk speelveld creëren voor grote en kleine ondernemers in de EU.