Brandveiligheid gevangenissen en tbs-klinieken verbeterd
De brandveiligheid in gevangenissen, tbs-klinieken en andere justitiële inrichtingen is de afgelopen jaren flink verbeterd. Alleen inrichtingen die particulier worden beheerd, blijven nog achter, concluderen vier Rijksinspecties in een gezamenlijk onderzoek.
De inspecties onderzochten hoe het zit met de brandveiligheid vijf jaar na de brand in het detentiecentrum Schiphol-Oost. Eerdere inspectie-onderzoeken in 2006 en 2007 leidden tot maatregelen en aanbevelingen om de brandveiligheid en de borging daarvan te verbeteren. Eind 2010 ging de VROM-Inspectie (VI) in samenwerking met de Arbeidsinspectie (AI), de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) en de Inspectie voor de Sanctietoepassing (ISt) na wat het effect van die aanbevelingen en maatregelen is geweest.
Voor het onderzoek zijn vijftien inrichtingen bezocht van de ongeveer honderd inrichtingen die onder verantwoordelijkheid van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) vallen. Twaalf van de onderzochte inrichtingen worden beheerd door de Rijksgebouwendienst. Tien daarvan worden door DJI geëxploiteerd, de andere twee door een particuliere organisatie (semi-particulier). Bij drie onderzochte inrichtingen is zowel gebouwbeheer als exploitatie in particuliere handen.
Bij de rijks- en semi-particuliere inrichtingen is de brandveiligheid substantieel verbeterd en voldoende, al is op punten nog verbetering mogelijk. De bouwkundige en organisatorische brandveiligheid van de particuliere inrichtingen daarentegen is nog onvoldoende, constateren de inspecties uit hun onderzoek.
De borging en het brandveiligheidsbewustzijn zijn dus verbeterd, maar hebben wel voortdurende aandacht nodig. “Brandveiligheid is een proces en geen product”, stellen de inspecties. Zij dringen aan op strikte (contractuele) eisen voor de brandveiligheid van particuliere inrichtingen. Verder bepleiten zij onder meer eenduidige richtlijnen voor vluchtrouteaanduiding, vertraging van brandmeldinstallaties en de brandveiligheid van aankleding en inrichting van cellen. Die aanbevelingen worden door de verantwoordelijke bewindslieden van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken overgenomen.
Bij ernstige bouwkundige tekortkomingen zijn de inrichtingen, DJI en de gemeenten direct door de VROM-Inspectie op de hoogte gesteld en zijn door de inrichtingen direct passende maatregelen getroffen.
Vier inrichtingen zijn door de Arbeidsinspectie verzocht maatregelen te treffen om tekortkomingen op het gebied van de bedrijfshulpverlening op te heffen.
Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie en minister Donner van Binnenlandse Zaken schrijven in een reactie aan de Tweede Kamer dat de algemene onderzoeksconclusie het beeld bevestigt dat de investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan hebben geleid tot een verantwoord brandveiligheidsniveau. Wel zijn de uitkomsten ten aanzien van de particuliere inrichtingen reden geweest om aan de coördinerende VROM-Inspectie te vragen ook de overige particuliere inrichtingen te onderzoeken. Dit onderzoek gaat dit jaar nog van start.
Documenten
-
Brief aan de Tweede Kamer over inspectierapport brandveiligheid in justitiële inrichtingen
Aanbiedingsbrief van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en...
-
Brandveiligheid van justitiële inrichtingen
Herhalingsonderzoek naar de brandveiligheid van justitiële inrichtingen. Het onderzoeksrapport is het resultaat van onderzoek...