Brancheorganisaties banken en verzekeraars tekenen voor 30% energie-efficiencyverbetering

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), het Verbond van Verzekeraars en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben op 29 juni 2011 afspraken gemaakt over energiebesparing in de financiële sector. Banken en verzekeraars, verenigd in de NVB en het Verbond, spannen zich volgens de meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA3) in om in 2020 dertig procent efficiënter om te gaan met energie dan in 2005.

Directeur Wim Mijs van de NVB, algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond en secretaris-generaal Roos van Erp-Bruinsma (namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) tekenden vandaag in Den Haag het MJA3-convenant voor de financiële sector. “Een belangrijke stap,” volgens Mijs, “omdat we hiermee vastleggen dat we ons nu ook gezamenlijk gaan inzetten voor energiebesparing. We gaan kennis en ervaringen bundelen en actief verspreiden.” Zo bespaart ING nu al 10.000.000 kwh per jaar met het op afstand automatisch in- en uitschakelen van pc’s. Delta Lloyd Groep bespaart elk jaar €162.000 dankzij een juiste instelling en correct gebruik van de klimaatinstallatie in het OHRA-gebouw in Arnhem. Ook ABN AMRO, Achmea, ASR Verzekeringen, Nationale-Nederlanden, De Goudse Verzekeringen, Rabobank en SNS REAAL zijn al actief in het kader van MJA3. Weurding: “Gezamenlijk kunnen we nog veel verder komen. Energiebesparing is bittere noodzaak, voor een efficiënte sector en vooral ook voor het klimaat.”

Vlnr: algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekaars, secretaris-generaal Roos van Erp-Bruinsma en directeur Wim Mijs van NVB

Vlnr: algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekaars, secretaris-generaal Roos van Erp-Bruinsma van het ministerie van BZK en directeur Wim Mijs van NVB (foto: Hans Roggen)

ICT zorgt mede voor hoog energieverbruik banken en verzekeraars
Financiële dienstverleners kennen een hoog energieverbruik. Naast gebouwgebonden energie – voor verwarmen, koelen, ventileren, verlichten – is dit vooral ICT-gerelateerde energie. Uit onderzoek in opdracht van Agentschap NL blijkt dat 48 procent van de elektriciteitsrekening van een bank of verzekeraar opgaat aan ICT. Hiermee is de financiële sector verantwoordelijk voor 15,7 procent van het totale zakelijk ICT-energieverbruik, wat gelijk staat aan het verbruik van 153.000 huishoudens. De verwachting is dat ICT-gerelateerd energieverbruik in de toekomst zal toenemen.

Meerjarenafspraken voor energie-efficiënte financiële sector
Om in kaart te brengen welke ICT-efficiencymaatregelen mogelijk zijn, startte Agentschap NL eind 2009 een gebruikersgroep met MJA-deelnemers uit de financiële sector, gevolgd door een bijeenkomst met de ICT-sector en een tweede gebruikersgroep in 2011. Binnen de gebruikersgroep zijn energiescans uitgevoerd. Hieruit bleek dat banken en verzekeraars maar liefst 65 procent kunnen besparen op het huidige energieverbruik voor ICT. Ze kunnen onder meer het aantal servers verminderen, het energieverbruik op werkplekken terugdringen en veranderingen aanbrengen aan en in dataserverruimtes. Met de ondertekening van het MJA-convenant door de brancheorganisaties wordt de volgende stap gezet richting een energie-efficiënte financiële sector.

Over het MJA-programma
In Nederland hebben de overheid en het bedrijfsleven afspraken gemaakt over het effectief en efficiënt inzetten van energie. Die afspraken zijn vastgelegd in meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA3 en MEE) en richten zich vooral op energie-intensieve sectoren (circa 1.200 bedrijven). Met als resultaat: de energie-efficiency verbeterde sinds 1992 jaarlijks gemiddeld met twee procent. Het MJA-programma ondersteunt daarbij. Wie deelneemt aan de meerjarenafspraken, kan gerichte hulp ontvangen. De MJA-adviseurs ondersteunen bij het opstarten, aanjagen, voorlichten, begeleiden, adviseren, faciliteren van kennisnetwerken en (deels) financieren van projecten rond energiebesparing.

Het MJA-programma wordt uitgevoerd door Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Zie voor meer informatie: www.agentschapnl.nl/mja