Transparantie van overheden wereldwijd in belang van Nederlandse economie
Corruptie is funest voor economische groei, in ontwikkelingslanden en in Nederland. Daarom steunt de regering het werk van Transparency International de komende vier jaar met 1,2 miljoen euro per jaar.
Dat zei staatssecretaris Knapen maandag in gesprek met directeur Cobus de Swardt van corruptiewaakhond Transparency International. Transparantie van de overheid verhoogt de toegankelijkheid van markten en creëert een 'level playing field' voor bedrijven.
Transparency International publiceert jaarlijks een ranglijst van alle landen van de wereld die aangeeft hoe corrupt ze zijn. "Overheden blijken gevoelig voor hun score op de lijst. Het is bovendien een belangrijke indicator van de aantrekkingskracht op het internationale bedrijfsleven. Het werk van Transparency International is daarom in het belang van ontwikkelingslanden en in het Nederlandse belang", aldus Knapen.
De staatssecretaris voert een beleid van zero tolerance ten aanzien van corruptie met geld voor ontwikkelingssamenwerking. Corrupte regimes krijgen geen algemene begrotingssteun. Waar nodig werkt Nederland met maatschappelijke organisaties om toch resultaten te boeken voor de mensen die lijden onder corrupte overheden.
Nederland stond in 2010 op de zevende plaats van de minst corrupte landen op de lijst van Transparency International. Dit jaar neemt de organisatie Nederland extra goed onder de loep. "Een goede zaak", vindt de staatssecretaris. "Als we andere landen willen stimuleren hun bestuur op orde te brengen, zullen we zelf het goede voorbeeld moeten geven."