Den Haag eert veteranen
Naar schatting kwamen zo’n 70.000 mensen afgelopen zaterdag naar de 7e Nationale Veteranendag in Den Haag. De binnenstad stond volledig in het teken van de oud-militairen die wereldwijd zijn ingezet in oorlogen en internationale vredesmissies. Duizenden mensen trotseerden de regen om niks te missen van het defilé van bijna 4300 oud-strijders en actief dienende militairen.
Voorafgaand aan de eremars sprak minister-president Mark Rutte in de Ridderzaal zijn bewondering uit voor de inmiddels ruim 100.000 veteranen, die Nederland telt. “Uw inzet voor vrede en veiligheid in de wereld verdient ons blijvend respect en waardering. Elke dag een beetje Veteranendag.” Op deze plechtigheid volgde een bijzondere medailleceremonie op het Binnenhof. Vier (oud-)militairen ontvingen uit handen van kroonprins Willem-Alexander, premier Rutte, minister van Defensie Hans Hillen en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Lex Oostendorp het Draaginsigne Gewonden. Ook overhandigden 14 veteranen 52 recent uitgezonden militairen hun Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties.
Uitbundig applaus
Vanwege het slechte weer werd de geplande fly-past van moderne en historische vliegtuigen afgelast.Toch lieten de vele veteranen zich door de regen niet ontmoedigen. Bijna 90 detachementen voormalige en actief dienende militairen defileerden langs de Prins van Oranje. Ze werden aangespoord door 17 muziekkorpsen en het uitbundige applaus van de vele toeschouwers. “Dat doet wel wat met je”, erkende oud-kapitein der Mariniers Wim Elgers, Nieuw-Guinea veteraan. “Je voelt hier niet alleen de warmte van de saamhorigheid als veteranen onderling, maar met Nederland als geheel.”
Weer thuiskomen
Het Malieveld vormde zowel begin- als eindpunt van het defilé. Ook dit jaar was het een plek van weerzien en festiviteiten. “Het is net of je weer thuiskomt”, zei oud-cavalerist Ron van der Hulst over het weerzien van zijn kameraden uit Seedorf. “Je kunt elkaar drie decennia uit het oog zijn verloren, maar hier is het weer net als vroeger.” Verschillende generaties veteranen haalden zo uitzendervaringen en andere herinneringen op. Kinderen en volwassenen vergaapten zich aan het diverse oude en moderne militaire materieel. Wieteke ‘Tante Lien’ van Dort, Raffaëla, Glennis Grace en Jeroen van der Boom zorgden samen met de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en de Marinierskapel voor de muzikale omlijsting van de feestelijke dag.