Minister Donner ontvouwt initiatieven voor stimulering betrokken burgerschap
De decennia geleden ingezette ontwikkeling dat de verzorgingsstaat burgers steeds meer verantwoordelijkheden uit handen neemt, loopt tegen de grenzen van middelen en menskracht aan. Bovendien leert de ervaring dat burgers voor veel taken uitstekend zelf de verantwoordelijkheid kunnen nemen, bijvoorbeeld als het gaat om het verbeteren van hun directe woon- en leefomgeving. Dit betrokken burgerschap vraagt van overheden en professionals wel dat zij burgers ook echt de ruimte geven en hen ondersteunen. Dat is wennen en vraagt om een omslag in denken en doen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken en het Kenniscentrum Stedelijke Vernieuwing organiseren daarom op 27 juni in Den Haag de conferentie Ruimte voor burgers. Bewoners, wethouders, corporaties en Kamerleden gaan met elkaar in gesprek over het stimuleren betrokken burgerschap en de belemmeringen die daarbij moeten worden opgelost.
Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties leidt de discussie in en ontvouwt aan het eind van het programma zijn initiatieven voor betrokken burgerschap. Die initiatieven zijn mede geïnspireerd op de Engelse ‘Big Society’-gedachte waar inmiddels meer dan 500 ‘development trusts’ (wijkondernemingen) bestaan die worden geleid door bewoners uit de wijk. De heer Phillip Blond, drijvende kracht achter het Engels programma, zet de aanpak nader uiteen. De heer Wim Deetman, die binnenkort als voorzitter van de visitatiecommissie wijken met zijn eindverslag komt, gaat nader in op de ontwikkelingen rond de bewonersparticipatie.
Verder zijn vertegenwoordigers van het Sociaal en Cultureel Planbureau aanwezig voor een toelichting op de eerder deze week gepubliceerde nulmeting van de aandachtswijken.
Het symposium Ruimte voor burgers start op maandag 27 juni om 10.45 uur in het Theater aan het Spui in Den Haag. Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom. Het programma op hoofdlijnen treft u hieronder aan.