Rutte over Griekse situatie in aanloop naar de Europese top
'Natuurlijk ben ik blij dat de meerderheid van het Griekse parlement vertrouwen in de regering heeft uitgesproken.' Dat zegt minister-president Rutte voorafgaand aan de Europese Raad op 23 en 24 juni.
Nu het Griekse parlement de regering steunt, is een belangrijke stap gezet naar een akkoord over een hulppakket aan Griekenland. Daarover spreken de EU-leiders op de Europese top. 'Het is een eerste stap. Nu moet Griekenland volgende week ook echt het besluit nemen tientallen miljarden te gaan bezuinigingen. De enige logische en verstandige keuze', stelt Rutte.
Volgende week stemt Griekenland over de bezuinigingen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen en hulp te krijgen van de EU. 'De plannen van de Griekse regering zijn fors. Het gaat niet om een procentje minder op je salaris, maar het gaat echt pijn doen in Griekenland. Maar feiten zijn feiten: zonder rigoureuze ingrepen gaat het niet en dat realiseert de nieuwe Griekse regering zich ook.'
De inzet van Nederland is onder meer gericht op een bijdrage van de private sector (zoals banken en pensioenfondsen). Voorop staat dat de maatregelen van de Griekse regering tot werkelijke hervormingen leiden. 'Europa en zeker Nederland nemen geen genoegen met halve maatregelen', besluit de premier.
Begin juli valt op zijn vroegst een besluit over nieuwe Griekse steun. De ministers van Financiën van de eurolanden komen dan in Brussel bijeen voor een ingelast beraad.
Andere agendapunten op de Europese Raad zijn onder meer:
- economisch beleid
- het totaalpakket voor de aanpak van problemen in de Eurozone.
- de aanbevelingen naar aanleiding van de Nationale Hervormingsprogramma's.
- asiel en migratie
- de migratie in landen rond de Middellandse Zee als gevolg van het democratiseringsproces.
- de komst van een gemeenschappelijk Europees asielstelsel.
- de toetredingsonderhandelingen met Kroatië.
- de recente ontwikkelingen in de Arabische regio.