Burgemeesters maken Donorstand van Nederland bekend
Vandaag werd in Den Haag de ‘Donorstand van Nederland‘ gelanceerd. Voor het eerst is het mogelijk om via JaofNee.nl de cijfers uit het Donorregister per provincie en woonplaats te bekijken. Hiermee willen de samenwerkende partijen achter deze campagne aantonen dat registreren in het Donorregister heel vanzelfsprekend is en dat één enkele inwoner al het verschil maakt voor de donorstand van een gemeente.
Dit persbericht wordt mede verzonden namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Donorregistratie als normaalste zaak van de wereld
Vanaf vandaag kan iedereen op www.JaofNee.nl de donorstand van zijn of haar eigen provincie en woonplaats bekijken. Al deze donorstanden worden afgezet tegen de donorstand van heel Nederland: 40,9%. Dit is het percentage Nederlanders van 15 jaar of ouder die zijn of haar keuze heeft vastgelegd in het Donorregister.
“Het Donorregister maakt al jaren statistieken openbaar, maar daar hebben mensen pas iets aan als ze ook eenvoudig toegankelijk zijn en op een relevante manier worden gepresenteerd.” aldus Jeantine Reiger, woordvoerder namens de campagne. “Zo laten we zien dat donor zijn in Nederland heel gewoon is. In de donorstand op JaofNee.nl kun je zien dat veel mensen in jouw omgeving hun keuze hebben vastgelegd, met Ja of Nee. Bovendien wordt op deze manier het effect van jouw donorregistratie op de donorstand van je eigen gemeente direct duidelijk.”
Burgemeesters onthullen hun donorstand
Vanmiddag riepen zo’n vijf burgemeesters van gemeenten met een opvallende donorstand hun inwoners op om zich te registreren. Dit deden ze door de donorstand van hun eigen plaats te onthullen. Hieruit bleek dat Capelle en Krimpen aan den IJssel niet alleen geografisch dicht bij elkaar liggen, maar ook qua donoren, want het aantal Ja’s in het register verschilt tussen deze plaatsen maar 0,1%.
Uitgeest is goed vertegenwoordigd in het Donorregister, met de hoogste donorstand boven de rivieren. En in de Achterhoek heeft Oost Gelre het grootste aantal registraties. De gemeente met meeste Ja’s ten opzichte van Nee’s is Harenkarspel: van alle inwoners die in het Donorregister staan zegt 68% Ja. Deze burgemeesters moeten nog opkijken naar de top 5 van gemeenten met de hoogste donorstand, maar gezien het landelijk gemiddelde doen ze het heel goed. Zo is Gulpen-Wittem, de meest zuidelijke gemeente van Nederland, zeer actief bezig met het belang van donorregistratie.
Koplopers
In de top 5 van gemeenten ligt het gemiddelde percentage registraties rond de 50%. De gemeente met de hoogste donorstand van Nederland is Goirle, waar 50,5% van de inwoners ouder dan 15 jaar geregistreerd is in het Donorregister. In het aantal registraties wordt Goirle op de voet gevolgd door Venray (49,5%), Oirschot (49,4%), Dongen (48,9%) en Sint-Michielsgestel (48,8%).
Keuze aangeven
Op JaofNee.nl kunnen mensen ook direct vastleggen of ze wel of geen donor willen worden. In Nederland zijn al ruim 5,5 miljoen mensen geregistreerd. Van hen zegt bijna 60% Ja tegen donatie. Nog lang niet iedereen heeft sinds de invoering van het Donorregister zijn of haar keuze vastgelegd. Doordat nu zichtbaar is hoeveel mensen er in een gemeente al geregistreerd zijn worden andere inwoners gestimuleerd om ook hun keuze vast te leggen.
Nederland zegt Ja
De Donorstand van Nederland is onderdeel van de campagne ‘Nederland zegt Ja’. Dit is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VWS en een tiental gezondheidsfondsen, Stichting Transplantatie Nu en de Nederlandse Transplantatie Stichting.
Nog steeds bestaat er in Nederland een groot tekort aan donororganen. Dit kost levens. In 2010 zijn er 140 patiënten overleden terwijl zijn op de wachtlijst voor transplantatie stonden. Met de campagne worden mensen opgeroepen zich als donor te registreren en op die manier levens te redden.